sälja mobilen

Sälja mobilen – så säljer du din gamla iPhone

oktober 5, 2021 av Joel

Har du en gammal mobiltelefon som ligger där hemma och samlar damm? Eller går du i tankarna om att köpa en ny telefon och först vill säkerställa att du kan sälja din gamla? Oavsett vilken situation du befinner dig i är det ett faktum att man idag kan sälja nästan vilka telefoner som helst. Andrahandsmarknaden för mobiler är otroligt stor. Ta del av vår guide för hur du går tillväga då du vill sälja din gamla mobil nedan!

Varför ska jag sälja min gamla mobil?

Idag lever vi i ett samhälle som till stor del drivs av konsumtion, det främst av konsumtion som går ut på att hela tiden köpa nytt för att uppdatera sin garderob, för att få den där nya teknologin eller för att ha det senaste i hemmet. Hur roligt det än är att handla nytt så är det ett faktum att just vår överdrivna konsumtion är det som ligger till störst grund för klimatets förändringar.

Visst, har man möjligheten att hela tiden köpa den nya iPhonen, investera i senaste släppets dator eller lägga vantarna på de häftigaste tekniska tillbehören är det väldigt lätt att man gör det, för kul är det ju. Men, det är inte lika lätt för många att ta sig tiden och energin att göra sig av med sina gamla prylar. Det vill säga, de som på grund av det nya bara kommer ligga och skräpa.  

Fördelaktigt för både din plånbok och vår miljö

Något som många däremot inte tänker på är att man faktiskt inte bara gör miljön en tjänst om man säljer sina gamla prylar vidare. Utan det kan även bidra till att du får en liten extra slant i din plånbok. Säljer du din gamla iPhone, dator, iPad eller liknande ger du också andra som kanske inte har råd att köpa nytt chansen att få tillgång till sådana prylar. 

sälja iphone

Kan jag sälja min iPhone?

Något som kan vara bra att tänka på innan du ska sälja vidare din gamla iPhone är att det sällan är särskilt uppskattat om telefonen du säljer inte fungerar som den ska. Om din mobil till exempel är sprucken, vattenskadad, har dåligt batteri eller är väldigt långsam bör du med andra ord antingen åtgärda det eller vara ärlig med det när du fyller i uppgifterna. 

Du bör även tänka på att du aldrig ska sälja en iPhone utan att varken säkerhetskopiera den eller radera all data som finns på den. Detta alltså för din egen säkerhet. Vill du säkerställa dig om att du kan få din gamla mobil värderat till ett rätt högt pris kan det alltså vara värt att ta hand om och skydda din mobil under tiden du använder den.  

Hur sälja min iPhone?

Ytterligare ett argument för att man borde sälja sin mobil när man inte längre är i behov av den är att det idag är otroligt smidigt att göra det. Det behöver inte alls vara svårt, krångligt eller ta lång tid, utan på bara ett par minuter kan det vara fixat och vips har du möjligheten att sälja den vidare. För det kan du som sagt få en liten slant. 

Men hur gör man då för att sälja sin telefon? Idag finns det ett flertal sätt du kan gå tillväga på för att få mobilen såld. Nedan listar vi de vanligaste tjänsterna du kan använda dig av för att sälja din gamla iPhone. 

Blocket

Om du själv vill ansvara för att genomföra själva försäljningen av dina gamla iPhone, hitta en passande köpare och skicka iväg telefonen kan du använda dig av Blocket. På Blocket kan du när, var och hur du vill lägga upp en annons om att du säljer din telefon, där du även kan skriva en kort produktbeskrivning och ge ut nödvändig information till möjliga intressenter.

Det enda med Blocket annonser är att det kostar en liten slant för dig att lägga upp annonsen. Värt att nämna är att det bara kostar mellan 10-20kr/ annons. För det du kan sälja din mobil för är detta alltså en väldigt liten del. Att annonsera på Blocket är också väldigt smidigt, marknaden är enorm och det är både tryggt för dig och köparen. 

Trots att Blocket inte erbjuder någon färdig tjänst för hantering av försäljningen och så vidare så anser vi att detta är ett bra alternativ för dig som vill sälja mobilen men ändå själv ansvara för själva processen. Vill du däremot slippa allt jobb själv och helst bara få din telefon värderad för att sen skicka in den ska du kolla in de tjänsterna vi tipsar om nedan!

Apple

En annan tjänst som du kan använda dig av för att sälja en gammal iPhone är Apples egna som de kallar för Apple Trade In, som också är helt gratis att använda. Det är inte många som vet om det, men i samband med att du köper en ny telefon via Apple kan du lämna in din gamla telefon och göra som ett ”byte”. 

Hur går det till? Jo, när du ska köpa en ny telefon via deras hemsida klickar du i den exakta modell du vill köpa. Precis innan du ska gå vidare och lägga denna i varukorgen kommer du att få frågan om ”du vill byta in din smartphone”. Där väljer du sen vilken modell din gamla mobil är, dess lagringsutrymme, skick och serienummer, följt av att du får en värdering.

Apple kommer sen att dra av det dom värderar din gamla mobil till på slutpriset. Du kommer sen att få skickat material för inbytet hem till dig efter att du lagt din beställning, som du alltså använder för att skicka din telefon till dom. Efter att de granskat och godkänt den är hela processen färdig och du kan få hem din nya mobil med gott samvete. 

sälja mobil

PhoneHero 

PhoneHero kan även det vara ett bra alternativ för dig som vill sälja din gamla mobil. För att använda dig av deras tjänst krävs det bara att du:

  1. Besöker PhoneHeros hemsida
  2. Anger vilken mobil du vill sälja
  3. Ser över vilket prisförslag de ger för just din telefonmodell
  4. Skickar/ lämnar in din telefon till dem. Det vill säga om du godkänner den summan de är villiga att betala.

När detta är gjort kommer PhoneHero kontrollera att de uppgifter du angett stämmer överens med det skick som telefonen är i. Om allt ser bra ut kommer de att genomföra betalningen till dig. Detta ska vara gratis att göra och du kan ofta få rätt bra värderingar, samt trygga affärer och hantering. 

Mobilpart

Precis som hos PhoneHero kan du via mobilpart snabbt, smidigt och enkelt skicka in din gamla iPhone för försäljning. Värt att nämna är att Mobilpart endast tar emot iPhone. Om du har en gammal iPhone går det hela dock väldigt smidigt. 

Besök deras sida, ange den information de efterfrågar om den telefonmodell du vill sälja, fyll i uppgifter om dig och skicka sen in en ansökan. Du får sen en kostnadsfri offert för vad de anser att din telefon är värd skickad till dig, varifrån du kan avgöra om du vill gå vidare i processen eller inte. 

Om du är nöjd med deras värdering krävs det bara att du postar din gamla iPhone till dem (fraktsedel kommer att skickas hem till dig). När de fått in din telefon granskar och kontrollerar dom den för att se så allt stämmer. Om allt ser bra ut kommer du att få pengarna inom 1-3 dagar. Väldigt behändigt med andra ord.

Mresell

Sist men inte minst vill vi tipsa er om sidan Mresell. Precis som ovan nämnda tjänster erbjuder Mresell dig att skicka in din gamla telefon direkt till dom. Mresell tar endast emot Apple-produkter, men utöver iPhone kan du även bland annat sälja Macbook, iPad, iMac och Apple Watch. 

För att använda dig av Mresell och deras tjänst går du tillväga på följande sätt:

  1. Besök deras hemsida och klicka dig vidare på ”sälj hos oss”  
  2. Ange den digitala enhet du vill sälja
  3. Fyll i informationen om enheten, förslagsvis din telefon, för att sen kunna få ett prisförslag skickat till din e-mail 
  4. Är du nöjd med prisförslaget går du vidare i processen genom att följa de steg som visas
  5. Skicka in telefonen och vänta på att den godkänns
  6. Inom ett par dagar kommer du att få pengarna på kontot

2 comments on “Sälja mobilen – så säljer du din gamla iPhone”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *