begagnad mobil

Köpa begagnad mobil – vi ger dig våra bästa tips!

oktober 5, 2021 av Joel

Är du i behov av en ny mobil? Då kan det helt enkelt vara dags att se över vilka olika alternativ du har att välja mellan. Oavsett av vilken anledning just du är i behov av en ny mobiltelefon så är det alltid bra att tänka på att en ny mobil inte alltid behöver innebära att man själv köper en helt nytillverkad sådan, utan en ny telefon kan innebära att du köper en begagnad mobil – den är ju trots allt ny för dig. 

Att detta kan vara ett bra alternativ beror inte bara på att det är bättre för miljön, utan det kan även vara billigare att köpa en begagnad mobil. Trots att den tidigare ägaren inte längre ville ha den behöver inte det betyda att det fungerar sämre än en helt ny. För att köpet av den begagnade mobilen ska bli så bra som du önskar finns det dock ett par saker som är bra att tänka på!

Att tänka på vid köp av begagnad mobiltelefon

För att du ska göra en bra affär och få tillgång till en välfungerande, lättanvänd och säker mobiltelefon är det viktigt att du inte bara köper vilken begagnad mobil som helst. Utan det finns ett par saker du bör tänka på innan det att du gör ditt köp. Vilka som är de viktigaste sakerna att tänka på vid köp av begagnad iPhone eller annan mobil går vi igenom nedan:

Köp endast av seriösa, pålitliga säljare

Idag är det möjligt för i princip vem som helst att både köpa och sälja en gammal telefon, det inte minst online. Det innebär att du som är intresserad av att köpa en begagnad mobil oftast kan hitta en uppsjö av såväl privatpersoner som företag som erbjuder sina produkter. Utbudet är därmed väldigt brett och varierande, vilket i sig både kan vara bra och dåligt. 

För att du inte ska bli lurad eller råka göra ett dåligt köp är det, framförallt på grund av denna tillgänglighet och detta enorma utbud av försäljare, extra viktigt att du vänder dig till säljare som verkar seriösa och pålitliga. Det oavsett om du ska köpa av en privatperson via Blocket eller Facebook, eller om du ska köpa av ett företag via deras hemsida. 

Gör din research

Idag är som sagt marknaden för begagnade mobiler otroligt stor. Det innebär att du kan hitta mängder av alternativ oavsett vilken mobiltelefon, modell, årgång och design du önskar köpa. 

För att du ska göra ett bra köp, alltså trots att mobilen inte är helt ny, bör du göra rätt mycket research för att hitta en mobil som kommer till ett bra pris. Lägg lite tid på att jämföra priser, det antingen på egen hand eller med hjälp av olika jämförelsesajter. 

Skriv ett kontrakt 

Något som tyder på att säljaren av den begagnade mobiltelefonen är seriös och pålitlig är att den är villig att skriva ett kontrakt med dig som köpare. Detta för att du som köpare ska känna dig säker på att du gör en bra och trygg affär trots att mobilen inte är helt ny. 

I kontraktet bör all information om köpet, köparen och säljaren, samt villkor stå med så att allt är tydligt och lätt att förstå. Detta är bra att ha om något oväntat skulle hända framöver. I kontraktet bör ni även ha avtalet vad som gäller om ångerrätt, öppet köp, garanti osv.  

Be om att få kvitto

När du köper en begagnad telefon bör du endast vända dig till säljare som är villiga att skicka med originalkvittot vid köp. Detta inte bara för att säkerställa att du faktiskt köper den enhet som säljaren annonserat för försäljning, utan det även för att säkerställa att mobilen inte är stulen eller att något är fel. Finns det inget kvitto eller om säljaren inte vill skicka med det bör du kontrollera både personen i fråga om telefonen lite extra noggrant. 

Testa telefonen innan köp

Du bör aldrig köpa en begagnad telefon utan att få testa, se och klämma på den först. Det är många idag som säljer sina telefoner online som bara vill skicka dom direkt till dig, och det kan för vissa vara enda möjligheten att få den mobil de vill ha. 

Men, har du möjlighet att möta upp säljaren bör du göra det. Se då till så att du kontroller att alla knappar fungerar, samt att alla funktioner på telefonen är som vanligt (så som kameran, att ringa, skicka sms, touch ID/ face ID, osv.). Se även till att testa laddningen så att den funkar som det ska. 

Batteri

Något som kan vara lite lurt då man köper en begagnad mobiltelefon är just batteriet. Många av de som exempelvis säljer sin gamla iPhone vill gärna påstå att batteriet funkar som det ska, och så kan det ju såklart vara. 

Men, om telefonen är ett par år gammal eller om den använts väldigt mycket/ på fel sätt finns det en risk för att just batteriet fått ta en del stryk. Vill du göra en bra affär trots att mobilen inte är helt ny bör du alltså kontrollera detta innan köpet. Är batteriet dåligt kan det vara en anledning att förhandla om priset. 

Kontrollera mobilens IMEI-nummer

Detta må kanske låta som en konstig grej att göra, men faktum är att det är just mobilens IMEI-nummer som är det enda unika med alla telefoner på marknaden. För att säkerställa att du fått rätt mobil, att den inte är stulen och att den funkar som den ska bör du alltså ha detta nummer antecknat i kontraktet. 

Innan du gör ditt köp är det även smart att använda sig av en tjänst online där du kan kontrollera att IMEI-numret till den mobil du ska köpa inte är numret tillhörande en stulen telefon. Detta får du svar på genom att tjänsten visar om mobiltelefonen är blockerad eller inte. Telefonens IMEI-nummer kan du hitta under ”Allmänt” och ”Om” i inställningar. 

Se över operatörslås

Du vill inte göra misstaget om att köpa en iPhone, Android eller annan mobil där mobilen i sig är låst till en viss operatör. Då kommer du nämligen inte ha möjligheten att använda mobilens telefoni innan det att detta kontrakt löper ut. 

För att testa om mobilen är låst eller inte kan du ta med dig ditt eget (eller en familjemedlems/ kompis) sim-kort, sätta in det i telefonen och kontrollera så att du kan ringa och sms:a som vanligt. Detta alltså i samband med övrig kontroll av mobilen innan köp. 

Allt innehåll på mobilen ska vara raderat

Sist men inte minst bör du se till så att den person som tidigare haft mobilen du är intresserad av att köpa har raderat allt innehåll och alla inställningar, för att sen ha återställt allt så att mobilen ser ut som om den vore ny. Du vill ju trots allt att det känns som att du köpt en ny mobil även om den är begagnad och använd av någon annan innan. 

Trots att det här är väldigt enkelt att göra på egen hand vill du inte behöva pyssla med det när du ska börja använda telefonen. Och inte nog med det, är inte alla inställningar och allt innehåll raderat och återställt finns det nämligen också en risk för att mobilen är låst när du får den. Det är inte så roligt. 

Var kan jag köpa en begagnad mobil?

Som vi tidigare varit inne på finns det idag mängder av möjligheter för dig som vill köpa en begagnad mobiltelefon. Oavsett om du vill köpa en begagnad iPhone, Android eller någon annan mobil är utbudet på andrahandsmarknaden enormt. Detta i princip oavsett vilken modell du vill köpa. 

Köpa av privatperson

Om du vill köpa en mobil direkt via en privatperson skulle vi säga att Blocket och Facebook är de bästa tjänsterna att vända sig till. De båda plattformarna har egna marketplaces där du kan hitta en uppsjö av annonser och säljare. Köper du en begagnad telefon av en privatperson bör du dock vara uppmärksam på att det endast är du som ansvarar för köpet då det endast är du och säljaren som är involverade.  

Köp av företag

Vill du göra en lite mer seriös, säker och pålitlig affär där du som köpare är i goda händer kan vi rekommendera dig att vända dig till seriösa företag som erbjuder tjänster i form av försäljning av gamla telefoner. Precis som att du kan hitta en uppsjö av privatpersoner som säljer sina mobiltelefoner via egna annonser finns det idag en uppsjö av sådana företag.

Det kan vara svårt att få en uppfattning om vilka som är de bästa tjänsterna att använda sig till då du vill köpa en gammal mobil. Värt att nämna är dock att många av de tjänster som finns och används idag är både säkra, pålitliga och proffsiga. Även deras utbud brukar vara riktigt bra.

Köper du via ett sådant företag har du som köpare nämligen vissa rättigheter som företaget garanterar dig. Det exempelvis i form av en viss garanti, ångerrätt, kontrakt osv. Detta gäller inte på samma sätt om du köper direkt via en privatperson – då ansvarar du själv för allt sådant och har ingen mellanpart att vända dig till om något blir fel. 

One comment on “Köpa begagnad mobil – vi ger dig våra bästa tips!”

  1. En bra genomgång av vad man behöver tänka på vid köp av en begagnad mobil.
    Jag höll nästan på att drunkna i alla
    erbjudanden när jag såg denna artikel.
    Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *