Så fixar du en vattenskadad mobil

juli 26, 2021 av Joel

Har du fått in vatten i mobilen? Råkat tappa den i toaletten? Kanske följde den med ner i ett dopp i polen eller en simtur i havet? Ifall du agerar snabbt så kan du fortfarande rädda den! Med de här tipsen har du stor sannolikhet att rädda en vattenskadad mobil och det fungerar för alla sorters mobiler. 

Det bästa du kan göra är att ta steg för att inte få din mobil blöt i första hand, så som att köpa ett vattentät mobilväska. Men ifall du har råkat tappa din mobil i vatten så är det några steg du kan ta för att försöka rädda den.

Saker som du inte ska göra!

  • Försök inte att slå på telefonen, elektriska komponenter och vatten passar inte bra ihop!
  • Koppla inte in laddaren heller! Av samma anledning.
  • Tryck inte på några knappar. Detta kan tvinga in vatten längre in i mobilen. Det är bäst att försöka röra telefonen så lite som möjligt.
  • Skaka eller blås inte in i mobilen. Det kan också driva vatten längre in i telefonen. Försök speciellt att undvika hårtorkar - inte bara på grund av att den blåser utan också på grund av värmen.
  • Utsätt inte mobilen för någon värme. Hög värme kan också skada telefonen.
  • Rör inte telefonen för mycket. som sagt, du vill inte att vattnet ska tryckas längre in i telefonen.

LÄS MER: Skaffa vaccinpass i mobilen på 5 minuter.

Så fixar du en vattenskadad mobil, steg för steg.

Det absolut första och viktigaste du ska göra är att stänga av mobilen så fort som möjligt om den inte redan är avstängd. Ifall du har vatten i en påslagen mobil så kan vattnet fungera som en strömförare och koppla olika delar av mobilen som inte alls är menade att vara ihopkopplade. Detta är också anledningen till varför mobiler förstörs av att vara blöta.

Torka försiktigt bort vattnet från telefonytan och försök att inte skaka mobilen för mycket. Du kan även pröva att använda en dammsugare som kanske kan komma åt lite vatten som inte papper eller en handduk kan.

Nästa steg är att ta ut batteriet, SIM-kortet och minneskortet ur mobilen. Det är batteriet som skickar ström genom mobilen, finns det inget batteri så blir det inga strömskador. I många moderna mobiler såsom iPhone så går det inte att ta ut batteriet utan att skruva upp den och det gör ofta så att garantin på mobilen upphör. Viktigt att tänk på är att garantin upphör oftast också om mobilen blir blöt och vattenskadad. Ifall du känner dig osäker på hur du gör så skippa det här steget och hoppa till nästa.

Det du vill göra härnäst är att försöka torka ut telefonen genom att begrava den i ris, ett bättre alternativ är avfuktningspåsar (Silica gel). Sådana sorts påsar som kommer med när du köper kläder. Men det har ju inte alla redo så ta en stor påse/skål med okokt ris och begrav mobilen så att den blir helt täckt och lämna den där i ungefär 48 timmar för att få bort så mycket fukt som möjligt.

Läs mer: Så ska du göra om mobilen inte laddar

Lämna in telefonen på lagning.

Pröva att slå på din telefon, ifall den inte slås på, pröva att ladda den. Om den fortfarande inte fungerar så får du lämna in den på lagning. I värsta fall, om den inte går att reparera, så får du helt enkelt köpa en ny.

FAQ

Fungerar det att blåsa torrt min mobil?

Du borde inte försöka blåsa torrt din mobil, det kommer bara att torka telefonens yta och kan i värsta fall skada mobilen ifall du har värme på.

Fungerar det att torka min mobil med ris?

Det är inte helt klart hur efektivt ris är för att få ut vatten ur din mobil, det bättre alternativet är avfuktningspåsar.

Hur länge ska en mobil ligga i ris?

in mobil borde ligga i ris i några dagar, hest åtminstone 48 timmar.

Vad ska jag göra med en vattenskadad mobil?

Om din mobil är vattenskadad så kan du följa några enkla steg:
1. Stäng av mobilen.
2. ta ut alla tillgängliga komponenter.
3. Täck mobilen med ris i 48 timmar.

4 comments on “Så fixar du en vattenskadad mobil”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *