mobilskal

Tips på hur du kan skydda din mobil

augusti 30, 2021 av Joel

Att tekniken ibland inte vill samma sak som man själv vill är bara något man måste acceptera. Hur tråkigt det än är så finns det sällan särskilt mycket man kan göra när något väl hänt, det i alla fall inte på egen hand. Detta gäller bland annat mobiltelefoner som har en tendens att skadas lite då och då i och med att vi använder dem så pass mycket. Att skada sin mobil är med andra ord lätt hänt. Något man däremot inte kan undgå är det, varje gång, är lika tråkigt. 

Skadar du din mobil medvetet gäller inte någon försäkring. Om du däremot skadar mobilen utan mening, det vill säga att det är en olycka (vilket det ofta är) kan du få ut en viss ersättning. Men, bara för att du kan få ut ersättning från en försäkring är det inget du ska försöka göra. Istället är det allra bästa att vårda och vara rädd om din mobil så att du slipper skador. Hur du kan göra det tipsar vi om här nedan! 

Så fixar du en vattenskadad mobil!

Skydda din mobil med olika försäkringar

Det första du bör göra för att skydda din mobil är att du, så snart du köper den, kollar upp om det finns någon försäkring du kan teckna. Det bästa är såklart att kolla om den ingår i din hemförsäkring - då slipper du teckna och betala för en ny men försäkrar dig ändå om att du får riktigt bra skydd. Oftast ingår just mobilen i den typen av försäkring. 

Skulle det visa sig att det inte gäller för dig och din hemförsäkring, eller om du helt enkelt inte vill att den ska göra det, kan du alltid köpa till en mobilförsäkring. Det finns även något som kallas för drulleförsäkring. Enligt många är denna typ av försäkring bäst, det vill säga i jämförelse med en specifik mobilförsäkring, då den inte bara gäller mobilen utan även andra saker av värde. 

telefonförsäkring

Så kan du skydda din mobil - tips 

Mobilskal och skydd på framsidan

Se till att alltid ha ett skydd på baksidan och framsidan av mobilen. Där bak har du ett skal eller liknande, och där fram har du ett displayskydd i plast eller glas. Dessa skydd skyddar inte bara mot sprickor, utan de skyddar även riktigt bra mot repor, damm, fukt och annan smuts som kan komma in i eller bildas på mobilen. Dessutom är skalet en snygg detalj!

Undvik att ha mobilen nära vatten

Håll mobilen långt ifrån vatten, det vill säga alltid. Trots att det idag finns många mobiler som är så kallade vattentäta så finns det stor risk för att mobilen går sönder om den skulle råka hamna i vattnet. Torka också alltid händerna innan du använder mobilen, och undvik att inte ha med dig den in i badrummet när du ska bada, gå på toaletten eller duscha. Du bör heller inte svettas med mobilen nära dig, eller använda den utomhus när det snöar eller regnar. 

Stäng fickorna

Ha mobilen i fickor som du kan stänga, alternativt förvara den i en väska som du kan stänga. Att ha en mobil i bakfickan eller i någon annan ficka som inte går att stänga, eller i en väska som är öppen, leder ofta till att den trillar ut och att den då spricker eller går sönder på något sätt. 

Var rädd om mobilens uttag 

Tänk på att sätta i laddare, hörlurar och andra sladdar i telefonen rakt. Då skadas inte uttagen på mobilen. Ta även bort damm och smuts från uttagen då och då - exempelvis med ett buntband. Var noga med att inte du rengör uttaget med ett föremål av metall. 

Säkerhetskopiera med jämna mellan

Säkerhetskopiera mobilen med jämna mellanrum för att säkerställa att du kan komma åt allt innehåll trots att den skulle gå sönder. Ha också alltid en backup där du förvarar dina viktiga bilder, kontakter, och så vidare. 

Låt inte vem som helst använda mobilen

Håll koll på din mobil och vem som använder den. Barn kan kasta den i marken utan att vara medveten om vad som kan hända, och djur kan få för sig att tugga på den eller liknande. Du vill heller inte ge telefonen till en person du inte känner eller litar på. Ett hett tips är att ha en låskod på din telefon som bara du (och möjligtvis dina närmaste) vet om. Då kan inte vem som helst komma in på telefonen, det vill säga inte utan ditt godkännande.  

Förvara den på rätt sätt

Se alltid till att ha nycklar och andra hårda, vassa föremål i ett annat fack eller ficka än där du förvarar mobil. Lägg inte mobilen i solen eller där det är för varmt, och inte heller där det är för kallt. Mobilen kan även skadas av värmeväxlingar. 

För att förvara den på rätt sätt är det bra att alltid ha uppsikt över din mobil. Tanken är inte att du ska sitta fastklistrad vid mobilen hela dagen, för vi menar inte att du inte kan slita ögonen ifrån den för att du ska ha uppsikt över den. Utan vi syftar mer på att du inte bör lämna mobilen i bilen eller någon annanstans där den kan bli stulen. 

Spåra mobilen

Om mobilen blir stulen eller du tappar bort den kommer det underlätta väldigt mycket om du kan spåra din mobil. Appar till detta finns till både iOS och Android, och det finns ofta även möjlighet att slå på en sådan funktion direkt i mobilens inställningar. Gör du det kan du alltid se var den är. 

spåra din mobil

Följ råden 

Sist men inte minst vill vi tipsa om att följa de råd och anvisningar som kommer från tillverkaren av telefonen. De har verkligen koll på hur din mobil fungerar och hur man gör att den ska hålla så länge som möjligt. Utöver de tips vi delat ovan kan de ha andra bra tips. 

Gör miljön glad genom att skydda din mobil

Utöver att det är fördelaktigt för dig om din telefon håller länge, utan risk för att du tappar bort den, att den går sönder eller slutar funka, så är det även fördelaktigt för miljön när våra mobiler håller. 

För när du inte köper nya mobiler eller andra teknikprylar gör du något positivt för miljön. Eftersom elavfall är det avfall som ökar mest kommer miljön tacka dig om du kan skydda din mobil och inte behöver slänga den. 

Använd det du har så länge du kan. Och när du måste byta ut dem är det viktigt att du återvinner. Kanske kan någon annan få användning för mobilen, eller så kanske man kan använda några av delarna och materialet i den? 

När du inte använder tekniken ska du alltid se till att stänga av den helt (alltså inte bara i standbyläge), samt dra ut alla kontakter. Det kan i sin tur leda till att dina prylar håller längre, och så sparar du på energin. 

FAQ

Vad kan jag göra för att minimera sprickor och repor på mobilen?

Sätt på ett mobilskal eller skydd på baksidan och ett displayskydd på framsidan av mobilen. Du kan även undvika att lägga mobilen tillsammans med något vasst och kantigt. 

Vad är en drulleförsäkring?

En drulleförsäkring kan vara något som ingår i din hemförsäkring. Det kallas även för allriskförsäkring och går att teckna hos olika försäkringsbolag.

Kan jag få ut ersättning om min mobil skadas?

En drulleförsäkring kan vara något som ingår i din hemförsäkring. Det kallas även för allriskförsäkring och går att teckna hos olika försäkringsbolag.

Kan jag få ut ersättning om min mobil skadas?

Det beror på vad du har för försäkring och vilken typ av skada det gäller. 

Hur ofta bör jag byta mobil?

Att använda en mobil tills du verkligen måste byta ut den är att föredra, det vill säga tills att den går sönder eller slutar fungera. Släng inte din nuvarande mobil bara för att det har kommit ut en ny version. Varken plånboken eller miljön mår bra av det. 

One comment on “Tips på hur du kan skydda din mobil”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *