Stock Photo, tags: google - images.unsplash.com

Apple, Google lanserar banbrytande anti-stalking tracker-teknik

januari 3, 2024 av David

Jätteteknikföretagen Apple och Google rustar upp för att introducera sin gemensamma anti-stalking-teknik. Denna nya teknik är tänkt att stärka säkerheten och integriteten i samband med Bluetooth-spårare.

Det gemensamma initiativet tillkännagavs först i maj under Google I/O 2023. Detta samarbete representerar ett betydande steg mot att göra en standard i branschen för att bekämpa oönskad spårning via Bluetooth-taggar, oavsett vilket företag de kommer från.

Partnerskapsprojektet har nyligen vunnit ytterligare en milstolpe, med den senaste utvecklingen som hittats av den rutinerade tekniktipsaren Mishaal Rahman. En specifikation med titeln "Detecting Unwanted Location Trackers" har lämnats in av Internet Engineering Task Force (IETF), vilket indikerar en nära förestående release för anti-stalking-spåraren.

Denna specifikation förväntas vara en viktig komponent i framtida versioner av Android och iOS för att försvara sig mot oönskad spårning.

Förväntad ny anti-stalking trackers-teknik

Det primära målet med titans partnerskap är att utveckla ett standardiserat tillvägagångssätt som sömlöst integreras över olika telefoner och spårare för både iOS- och Android-enheter. I ett gemensamt pressmeddelande uppgav Apple och Google att andra spårtillverkare som Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security och Pebblebee också stödjer detta projekt.

Apple förbereder sig för att lansera sin plattformsognostiska oönskade spårningsdetektering, med hjälp av den nya specifikationen "Detecting Unwanted Location Trackers". Samtidigt förbereder Google för att lansera en avancerad version av sitt Find My Device-nätverk på Android, vilket gör det möjligt för användare att hitta sina telefoner även när de är avstängda.

När uppdateringen har implementerats förväntas den garantera snabba meddelanden om en obekant spårare är i närheten och rör sig med dig, oavsett vilken telefon eller spårarmärke du använder.

Även om tidslinjen för dessa framsteg sträcker sig till 2024, har de förväntade resultaten ett betydande löfte för att förbättra integritets- och stöldskyddet. Att förenkla, upptäcka och mildra oönskade spårningsaktiviteter kommer att vara avgörande för att säkerställa användarsäkerhet.

Ändå är det också viktigt att utbilda allmänheten om potentiella risker och sätt att skydda sig själva för att förhindra skadliga aktiviteter.

Oro över befintliga Bluetooth-spårare

Den anti-stalking tracker-tekniken syftar till att ta itu med ett akut problem relaterat till Bluetooth-spårare, inklusive populära enheter som Apples AirTags och Tile. Även om dessa Bluetooth-spårare utmärker sig för att hjälpa användare att hitta sina telefoner eller prylar, kan de också vara ett potentiellt hot om att missbrukas. Fall av otillåten platsspårning kan hamna i kriminella aktiviteter som stalking.

Det är ganska svårt att göra en Bluetooth-spårare som hittar din telefon eller gadgets plats men som inte kan användas för att förfölja någon annan. Vanliga anti-stalking-åtgärder som hittills implementerats involverar ofta mjukvara utformad för att upptäcka spårningsenheter inom räckvidd, som användaren inte har registrerat, och synkronisera deras rörelser med användarens handlingar.

Apple implementerade åtgärder för att upptäcka okända AirTags som rör sig utan att deras ägare är i närheten för att öka användarens säkerhet. Apple gör också regelbundet uppdateringar för AirTags, vilket gör det lättare för användarna att hitta dem i närheten om de inte tillhör användaren.

Google har också introducerat ett sätt att hjälpa till att identifiera oönskade spårare. Ändå är det beroende av anpassade lösningar, inte den branschövergripande standard som Apple förväntar sig. Andra företag som Tile har också arbetat för att öka svårigheten att använda sina spårare för att övervaka platsen för någon annans tillhörigheter snarare än ens egna.

Dessa motåtgärder fungerar dock inte sömlöst på alla telefoner och spårare. Därför behövs en ny anti-stalking trackers-teknik som snart släpps.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *