Self service repair

Self service repair – nu kan du laga din iPhone själv

december 19, 2022 av David
samarbete

En av decembers mer spännande nyheter från enorma techbolaget Apple måste vara lanseringen av tjänsten Self Service Repair på den europeiska marknaden. Genom Apples Self Service Repair Store kan kunder i Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Spanien, Storbritannien och – faktiskt – Sverige beställa hem originaldelar och verktyg för att själva reparera sina Apple-produkter. Goda nyheter för den som är tekniskt lagd och gillar att fixa saker på egen hand. 

Om man ska tro Apples egen nyhetstjänst kommer inte reservdelar till helt nya iPhones som iPhone 14 vara tillgängliga i reservdelsbutiken, men de vanligaste reparationerna för modellerna 12 och 13 kommer Apples kunder nu alltså kunna göra helt själv – med originaldelar. Jeff Williams, en av Apples ledande tjänstemän, menar i sitt uttalande att företaget tror att den bästa teknologin för Apples kunder såväl som för planeten är produkter som håller och kan ägas länge utan att behöva bytas ut. 

Originaldelar till iPhone direkt från Apple – laga hårdvaran med DIY

De komponenter som ingår i Apples produkter är tillverkade och skräddarsydda för just sitt specifika användningsområde. De exakta originaldelar som sitter inuti iPhones och MacBooks har tidigare inte gått att få tag på för vanliga konsumenter, utan den som velat försöka ge sig på att laga sin egen iPhone har fått nöja sig med ersättningskomponenter från andra tillverkare. Man har även kunnat skicka in sina Apple-produkter till Apples egna reparationsverkstäder.

Nu kommer man alltså kunna laga sin iPhone eller MacBook själv, med reservdelar och verktyg i original samt tillgång till reparationshandböcker. Den som vill hålla liv i sin iPhone 12 eller 13 har alltså goda möjligheter att göra så – så länge som det handlar om själva hårdvaran, vill säga. Ett klart positivt steg ur hållbarhetssynpunkt. Men frågan är om det bara är hårdvaran som gör att människor så ofta vill byta upp sig till den nyaste modellen av iPhone?

Nya operativsystem fortsätter skapa efterfrågan på nya iPhones

I takt med att Apple uppdaterar sina operativsystem och programvaror, upplevs ofta äldre produktmodeller långsamma och tröga. Och den som väljer att inte uppdatera operativsystemet kommer snart märka att allt färre appar på AppStore är kompatibla med det gamla operativsystemet. Det finns alltså all anledning att glädjas åt möjligheten att själv kunna utföra enklare reparationer på sin smartphone, men sannolikt kommer de flesta konsumenter fortsatt byta telefonmodell i relativt rask takt. 

Flera nya Apple-produkter på marknaden 

De senaste modellerna av iPhone lanserades i september 2022. IPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max som räknas till de mest avancerade iPhones som någonsin släppts till marknaden. De uppgraderingar som fått mest uppmärksamhet är det nya kamerasystemet och den feature som gör att skärmen på dessa iPhone-modeller alltid är påslagen. Skärmen stoltserar dessutom med den högsta ljusstyrkan hos någon smartphone oavsett fabrikat, vilket innebär att man även i fullt solljus fullt tydligt kommer kunna se vad som händer på skärmen. 

Inför Black Week och julhandeln 2022 har Apple släppt en rad nya produkter. Totalt sett under 2022 har Apple lanserat flertalet uppdateringar och nyheter som kan vara intressanta för den som uppskattar att hålla sig àjour med vad som händer på marknaden. Bland annat har den femte generationens iPad Air kommit ut, liksom andra generationens Apple Watch SE och AirPods Pro. Helt nya släpp inkluderar iPhone 14 och 14 Plus, Apple Watch Ultra samt iPhone 14 Pro och Pro Max. 

Lagstiftning som stöd för konsumenternas rätt att reparera

Apples Self Service Repair Shop är fortfarande i startgroparna efter lanseringen. Hur lång tid det kommer ta innan utbudet utökas till att även gälla reservdelar till nya iPhones som iPhone 14 återstår att se. Sannolikt har behovet av reparationer på 2022 års nya iPhone-modeller ännu inte hunnit bli särskilt omfattande. Men med tanke på den breda rörelse som går under namnet “Right to Repair” kommer troligen även de senaste modellerna av iPhone också omfattas av självreparationer med tiden. 

Idén bakom Right to Repair har handlat om konsumenternas rätt till tillgång av reservdelar och möjlighet att själv laga de produkter de äger. Detta är en rörelse som arbetar betydligt bredare än för just hemelektronik som Apples produkter, och som vunnit gehör i många lagstiftande organ världen över. Tanken är att tillgången till reservdelar och reparationsmanualer är en grundläggande förutsättning för att konsumenter ska kunna välja fritt mellan att köpa nytt eller att laga saker de redan äger.

Denna fråga om reparation kontra konsumtion är något som fått genomslag i lagstiftning i ett flertal länder i världen, däribland EU som klubbat igenom regler som ska stödja konsumenternas rätt till tillgång av reservdelar och transparens vad gäller hur en produkt kan repareras. Politiskt sett ses Right to Repair som en del av hållbarhets- och miljöarbete, vilket även Apple alltså verkar stå bakom i och med Jeff Williams uttalande om hållbar teknologi ovan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *