posterbutiken-street98-desenio

Vad kostar en mobilanpassad webbsida?

juni 27, 2024 av David

Att ha en mobilanpassad webbsida är något som ses som ett måste idag, men vad kostar en mobilanpassad webbsida egentligen? Den frågan och fler svarar vi på precis nu.

Vad kostar en mobilanpassad webbsida

En mobilanpassad webbsida, som du bland annat kan skaffa snabbt på one.com, kostar i regel mellan 5 000 och 40 000 kr. Det som kostar är bland annat domän, webbhotell och arbetstimmar för content writer och webbdesigner.

Faktorer som avgör priset

Här nedan berättar vi om de viktigaste faktorerna som påverkar det pris du betalar.

Hur många arbetstimmar som krävs

Ju fler timmar yrkesgrupper som webbdesigners och content writers måste jobba med din webbsida, desto dyrare blir det. Använder du WordPress kan du skapa en webbsida med hjälp av en mall för ett ganska lågt pris, men så fort något lite svårare behöver anpassas, och du behöver hjälp med det, kommer det kosta pengar.

Hur många sidor din webbsida ska ha

Det normala är att ha dessa sidor:

  • Hem
  • Kontakta oss
  • Bloggen
  • Om oss
  • Tjänster

Och ju fler sidor du behöver, desto fler arbetstimmar krävs, och desto dyrare blir din webbsida. Här kan du som beställare dock få ner priset genom att göra saker själv, såsom att själv ladda upp bilder och lägga till text.

Om betaltillägg krävs

Om du utvecklar din webbsida i WordPress kan du behöva skaffa betaltillägg. Ett exempel på det är om du vill kunna göra sidan flerspråkig, då behövs nämligen ett tillägg för det, och ett av de bästa flerspråkstilläggen är Polylang. Det tillägget finns i både gratisversion och betalversion.

Gratisversionen är ganska begränsad så det bästa är att satsa på betalversionen. Den kostar ca 1 000 kr per år om du vill ha uppdateringar på den. Annars är priset för betalversionen 1 000 kr som du betalar med en engångssumma.

Betaltillägg finns även för saker som SEO, teman och säkerhet. Oftast klarar du dig med gratisalternativen, men ibland krävs det att du betalar för att få all viktig funktionalitet.

Vilka bilder du vill ha på sidan

Det finns massor av gratisbilder på nätet hos till exempel Pixabay och Unsplash, men vill du ha lite mer unika bilder krävs en licens hos till exempel Adobe Stock eller Shutterstock. Värt att veta är att nästan alla klarar sig med att använda gratisbilder, åtminstone tills det att sidan växt till sig och blivit riktigt stor.

Om sidan ska ha betalt SSL-skydd

SSL-skydd är en kryptering som gör att ingen kan spåra det dina besökare gör på din webbsida. Att ha ett SSL-certifikat krävs för att få ett SSL-skydd på webbsidan. En del betalar för det, men den öppna standarden Lets Encrypt, som du hittar på https://letsencrypt.org/, är både säker och gratis och har stöd hos alla större webbhotell.

Att ha ett betalt SSL-skydd är alltså sällan värt pengarna då det finns gratisalternativ som gör samma sak utan att du behöver betala för det.

Om du skapar dina egna texter

Att betala en content writer för att skriva texter är inte alltid nödvändigt, åtminstone om du har ett mindre företag och själv sitter på alla viktiga fakta som behövs för att skapa en bra text, exempelvis på om oss-sidan.

Om du själv skapar logotyp eller grafisk profil

En logotyp och en grafisk profil kan du skapa via till exempel DALL-E eller andra AI-bildverktyg, men vill du att logotypen och den grafiska profilen ska vara riktigt bra krävs det att du betalar en designer för det.

Hur snabb webbsidan måste vara

Nästan alla webbsidor som skapas idag är "snabba nog" och har en laddtid på ca 2-3 sekunder eller mindre. Men vill du ha en särskilt snabb webbsida, som laddas snabbt trots att du inte har så bra täckning med ditt 5G-abonnemang, eller om du har en äldre telefon med iOS, får du i regel betala för det.

Det finns webbdesigners som i princip bara fokuserar på att snabba upp webbsidor, och ju fler timmar de jobbar med din webbsida, desto dyrare blir det. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *