Bank ID lanserar Digitalt ID-kort

juni 16, 2023 av David

BankID revolutionerar användningen av id-kort genom att erbjuda en ny lösning med ett digitalt ID-kort. Nu kan du säga farväl till din plånbok och istället ha ditt id-kort i mobilen. BankID har lanserat en efterlängtad funktion som möjliggör att ditt id-kort blir digitalt och användbart i fysiska situationer. Petter Dahl, e-legitimationsexpert på BankID, förklarar för Aftonbladet att allt fler människor undviker att bära med sig plånböcker, vilket har lett till efterfrågan på denna nya funktion.

Bank-ID Digitalt ID-kort

Från och med Måndag morgon kommer BankID-appen erbjuda den helt nya funktionen: Digitalt id-kort. Funktionaliteten är densamma som med vanligt BankID, men den har anpassats för att fungera i en fysisk miljö. Detta har möjliggjort enkla och säkra användningsområden, såsom att hämta ut recept eller komma in på nattklubben, med hjälp av ditt digitala id-kort.

Det är viktigt att notera att endast identitetshandlingar utfärdade av polisen kan användas för att aktivera det digitala ID-kortet i BankID-appen. Detta beror på säkerhetsskäl, då körkort saknar viss teknisk funktionalitet för att valideras på den nivå som BankID eftersträvar, enligt Petter Dahl till Aftonbladet.

Petter Dahl, e-legitimationsexpert på BankID

Digitalt ID-kort användningsområden

Det digitala id-kortet kommer att finnas parallellt med ditt vanliga BankID i mobilen och kan visas upp för olika ändamål. Till exempel kan du visa det för paketombud, krogvakter, i matbutiker eller på apotek när du hämtar ut recept. För att säkerställa användarnas och företagens trygghet har flera säkerhetsfunktioner implementerats i det digitala id-kortet. Dessa funktioner gör det svårt för någon att kopiera, spela in eller ta skärmdumpar av kortet. Rörliga element på skärmen, möjligheten att trycka och se pixlar samt ljudeffekter är några exempel på dessa skydd. Dessutom inkluderas en rörlig QR-kod som kan användas för validering av id-kortet.

Beroende på användarens preferenser och situationen kan kontrollen av id-kortet variera. En person kan välja att enbart trycka på skärmen för att kontrollera uppgifterna om den som visar upp kortet. Om man vill vara säkrare, till exempel vid en bilaffär med någon från Blocket, kan man som privatperson skanna motpartens mobil med QR-koden. Därefter kopplar ens egen mobil BankID och visar upp personens namn, personnummer och bild på skärmen. Detta ger möjlighet att enkelt bedöma om rätt person är närvarande, förklarar Petter Dahl.

ID kort och hur framtiden ser ut

Det är svårt att förutsäga exakt hur stor användningen av den nya funktionen kommer att bli. Petter Dahl menar att det är efterfrågat av användarna och förutser att många kommer att aktivera det digitala id-kortet. Detta kan leda till ökad efterfrågan på identifieringstjänster i fysiska miljöer. Petter Dahl spekulerar att inom ett år kommer det att vara möjligt att använda det digitala id-kortet på fler platser än idag.

Sverige är inte det första landet att införa denna teknik, då den redan finns tillgänglig på flera ställen runt om i världen. Det är en tydlig trend som möter efterfrågan även här.

Skaffa digitalt ID-kort via Bank ID

För att aktivera det digitala id-kortet behöver du först och främst har ett giltigt svenskt pass eller nationellt id-kort. Följande steg ska följas för att aktivera det digitala id-kortet:

  1. Ladda ner eller uppdatera BankID appen.
  2. Öppna BankID-appen och klicka på ikonen för "id-kort" längst ner i appen.
  3. Läs och godkänn villkoren.
  4. Använd ditt BankID för att bekräfta att du vill ha det digitala id-kortet.
  5. Välj den typ av id-handling du vill använda och fotografera den.
  6. Blippa id-handlingen genom att dra mobilen över passet eller blippa mot chippet på det nationella id-kortet (kom ihåg att ta bort skyddande mobilskal).
  7. Identifiera dig med BankID för att visa upp ditt nya digitala id-kort.

Läs mer: Så skaffar du Bank-ID på en ny mobil.

Det digitala id-kortet visar följande information: ansiktsbild, namn, personnummer, ålder, säkerhetsdetaljer och en rörlig QR-kod för validering av id-kortet. Observera att bilden på id-kortet är densamma som på ditt pass eller nationella id-kort, så du kan inte välja en egen bild.

För att använda det digitala id-kortet öppnar du BankID-appen och klickar på ikonen för id-kort. Sedan identifierar du dig med BankID för att visa upp kortet. Kortet visas i två minuter och kräver sedan en ny identifiering med BankID. Den som behöver kontrollera din identitet, till exempel ett paketombud, kan skanna en rörlig QR-kod med hjälp av en skanner eller BankID-appen. Det är också möjligt att endast titta på informationen och bilden på det digitala id-kortet eller trycka på skärmen för att verifiera att kortet är äkta.

Det är viktigt att notera att utgångna id-kort inte kan läggas till eller verifieras med BankID.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *