kontantkort mobil

Guide till Registrering av Kontantkort i Sverige

november 18, 2023 av David

Nya regler för kontantkort

Från och med 1 augusti 2022 trädde nya regler i kraft i Sverige som påverkar användningen av kontantkort. Dessa regler kräver att alla kontantkort, köpta efter detta datum, måste registreras för att kunna användas. Detta gäller både för abonnemang och mobilt bredband. Det finns dock undantag för vissa typer av maskin till maskin-enheter, som larm och hushållsapparater, som inte behöver registreras.

Varför registrering är nödvändig

Syftet med dessa regler är att underlätta för brottsbekämpande myndigheter att spåra kommunikation och försvåra för kriminella att använda kontantkort anonymt. Det finns även användarvänliga fördelar: registreringen möjliggör spärrning av kortet vid förlust eller stöld och säkerställer att du kan behålla ditt nummer och saldo.

Comviq kontantkort
 • Snabb registrering
 • Prisvärt

Registreringsprocessen för kontokort

För att registrera ditt kontantkort behöver du vanligtvis tillhandahålla personuppgifter som namn, postadress, personnummer (eller motsvarande identifikationsnummer) samt telefonnumret som är kopplat till tjänsten. Dessa uppgifter lagras sedan av din operatör.

Steg-för-steg Guide för Registrering av Kontantkort i Sverige

Steg 1: Besök operatörens hemsida eller app

 • Gå till din mobiloperatörs officiella hemsida eller öppna deras mobilapp.
 • Letar efter en sektion som är avsedd för registrering av kontantkort.

Steg 2: Ange dina uppgifter

 • I registreringsformuläret, ange ditt namn, adress, personnummer, och telefonnummer.
 • Om du behöver ange ditt simkortets ICC-nummer, se till att du skriver in det korrekt.

Steg 3: Identifiering

 • De flesta operatörer kommer att kräva att du identifierar dig med BankID.
 • Om du inte har tillgång till BankID, kan du besöka en fysisk butik för operatören med en giltig ID-handling för att genomföra registreringen.

Steg 4: Slutför registreringen

 • Efter att ha fyllt i nödvändig information, granska allt för att säkerställa att det är korrekt.
 • Klicka på 'Registrera' eller motsvarande knapp för att skicka in din ansökan.

Steg 5: Bekräftelse

 • Efter att du har skickat in din ansökan bör du få en bekräftelse via e-post eller SMS att ditt kontantkort har registrerats.
 • Om du inte får någon bekräftelse, kontakta operatörens kundtjänst för att säkerställa att allt har gått rätt till.

Steg 6: Aktivering av kontantkortet

 • När registreringen är klar och bekräftad, kan det vara nödvändigt att aktivera kontantkortet.
 • Detta kan ofta göras genom att ringa ett specifikt nummer eller genom att skicka ett SMS, enligt operatörens instruktioner.

Skyddad identitet och registrering

För personer med skyddad identitet finns specifika riktlinjer. Dessa individer bör kontakta relevanta myndigheter eller organisationer för vägledning. Operatörerna är bundna av tystnadsplikt och ska skydda dina uppgifter.

Registrera ditt kontantkort

De flesta operatörer tillhandahåller en online-tjänst för registrering via deras hemsida eller app. Detaljer för registrering kan variera mellan olika operatörer, men generellt krävs personnummer och mobilnummer, samt ibland simkortets serienummer.

Utan BankID

För de som inte har tillgång till BankID, erbjuder många operatörer möjligheten att registrera kontantkortet i fysiska butiker, där en giltig id-handling kan användas.

Åldersgränser och registrering

Minderåriga kan ofta registrera sitt kontantkort, men reglerna varierar mellan operatörer. Vissa kräver att en målsman registrerar kortet för yngre barn, medan äldre tonåringar kan göra det själva med giltig legitimation.

Förköpta och oregistrerade kontantkort

Kontantkort köpta online är ofta redan registrerade vid köp, till skillnad från de som köps i fysiska butiker som matbutiker eller kiosker, där de vanligtvis är oregistrerade.

Överlåtelse av kontantkort

Att överlåta ett kontantkort till någon annan kräver en omregistreringsprocess. Operatörerna är skyldiga att avbryta tjänsten om de upptäcker att kortet används av någon annan än den registrerade användaren. För att omregistrera bör du kontakta operatörens kundtjänst för att få reda på hur du ska gå till väga.