Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T Pro → Omdöme och test!

november 1, 2021 av David
reklam

Xiaomis mobil 11T Pro är relativt billig, i synnerhet om du tänker på den prestanda som inkluderas. Men har Xiaomi fått göra avkall på någonting då telefonen kostar ungefär hälften så mycket som en ny iPhone?

I den här artikeln får du ett komplett svar på hur Xiaomi 11T Pro presterar jämfört med konkurrenternas telefoner. 

[dfrcs name="chaos harness" brand="black diamond" title="{num_products} Xiaomi 11T Pro - 3 olika färger"]

Snabbt omdöme av Xiaomi 11 Pro

Positiva egenskaper

  • Underbar skärm på 120Hz
  • En solid och ljusstark kamera på 108 MP
  • Du kan ladda telefonen i 120W
  • Högtalarna från Harman Kardon ger ett bra ljud

Negativa egenskaper

  • Mjukvarubuggar
  • Vidvinkellinserna kunde ha fungerat bättre
Xiaomi 11T Pro

Priset

Instegsmodellen med 8 GB RAM och 128 GB lagring kostar cirka 6 000 kr, medan samma telefon med 256 GB lagring kostar omkring 7 000 kr. Värt att lägga märke till är att få svenska återförsäljare erbjuder den billigare modellen med mindre lagring. Men oavsett i vilket utförande du köper din 11T Pro-mobil i gör du ett klipp.

Designen

Telefonen är stor, det kan man inte sticka under stolen med. När vi använde telefonen var vi nämligen tvungna att sträcka på fingrarna lite extra för att nå de yttre delarna av skärmen. Fingeravtrycksläsaren finns i sin tur på mobilens högra del, och den fungerar utmärkt.

Laddar telefonen gör du via USB typ C-uttaget, men 3,5 mm-port för hörlurar blir du utan. Du behöver således köpa en USB typ C till 3,5mm-kabel för att du vill kunna använda trådbundna hörlurar.

På telefonens baksida hittar du en kameramodul som inte längre sticker ut, vilket den gjorde på föregångaren Xiaomi Mi 10T Pro. Telefonens numera helt platta baksida ger mobilen ett solitt intryck, och det är även skönt att den inte wobblar när man ställer den på en platt yta såsom ett bord.

Skärmen

Denna mobiltelefon har en AMOLED-skärm på 6,67-tum med en upplösning på 2400 x 1080 pixlar. Det är alltså 1080p-upplösning som gäller, vilket är fullt tillräckligt för att exempelvis streama film via Netflix eller HBO Max.

Det bästa med skärmen är att det är en uppdateringsfrekvens på 120 Hz som gäller. En särskilt snabb uppdateringsfrekvens, som 120 Hz faktiskt är, ger dig bland annat mjukare rörelser i filmer. Det blir även mer behagligt, det vill säga mindre hackigt att surfa på webben med en 120 Hz-skärm.

Läs mer: Så fixar du en vattenskadad mobil

Du märker också en stor skillnad när du spelar mobilspel på en 60 Hz kontra en 120 Hz-skärm. Spelar du snabba FPS-spel är skillnaden än mer tydligare, då du slipper hack när du vänder dig fort med en 120 Hz-skärm.

Kamerorna

Xiaomi 11T Pro har en stor huvudkamera på 108 MP, ett telemakroobjektiv på 5 MP, en ultavidvinkelkamera på 8 MP och en selfiekamera på 16 GB. Huvudkameran på 108 MP presterar oerhört väl, medan vidvinkelkameran och telemakroobjektivet kunde ha varit något mer högupplösta.

Även om foton som du tagit med huvudkameran blir hur klara som helst kan den något lågupplösta vidvinkelkameran medföra att bilderna blir något gryniga i mörker. I övrigt är kameran snabb när det kommer till att fokusera på ett enskilt objekt, och utöver det kan man enkelt förstå hur foto-mjukvaran fungerar.

Det är med andra ord enkelt att ta kort, så även ovana mobilanvändare klarar garanterat av att ta snygga bilder.

Prestandan

Denna mobil har ett Snapdragon 888-chip, som inte riktigt är det snabbaste chippet på marknaden, men nära inpå. Tack vare den goda prestandan kan du spela de mest prestandakrävande spelen på Google Play med perfekt grafik.

Värt att lägga märke till är att Xiaomi 11T Pro kan bli något varm vid längre spelsessioner. Det kan man dock inte klaga allt för högljutt på, då i princip alla mobiltelefoner blir varma när man spelar på dem under en längre tid.

Mjukvaran

För denna mobiltelefon är det Xiaomis egen version av Android 11 (MIUI) som gäller. MIUI kommer med en hel del förinstallerade appar såsom eBay, LinkedIn och AliExpress, vilket i våra ögon var lite av ett irritationsobjekt.

I övrigt fungerar MIUI ungefär som iOS, med en kontrollpanel som du enkelt sveper ner från den övre delen av skärmen. Xiaomis Android 11-overlay är ganska buggig emellanåt, så ibland måste man stå ut med mikrolagg. Även om det är svårt att upptäcka mikrolagget med blotta ögat så finns det faktiskt där, vilket är lite irriterande.

Batteritiden

Xiaomi 11T Pro har ett stort och kraftfullt batteri på 5 000 mAh. Det medför att du i regel kan använda telefonen en hel dag utan att du behöver ladda den, trots att batterikrävande funktioner och hårdvara finns på plats såsom 120 Hz-skärm, ett kraftfullt chipp samt ett 5G-modem.

En annan unik aspekt med denna telefonen är att du kan ladda den från 0 % till 100 % på bara 17 minuter. Anledningen till att du kan ladda telefonen så pass fort är att en 120W-laddare följer med, samt det faktum att telefonen stödjer 120W-laddning förstås.

Avslutningsvis kan du inte ladda Xiaomi 11T Pro trådlöst, men det faktum att den trådbundna laddningstiden är minimal gör att det inte känns så jobbigt. Du kan ju faktiskt ladda mobilen till 100 % på kafferasten, bara du har rätt laddare med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *