vpn-tjanst-mobil

Allt om VPN-tjänster för mobilen

januari 12, 2022 av David

Det har blivit alltmer populärt att använda en VPN-tjänst. Men hur kommer det sig egentligen?

Utöver det, vad kan du använda en VPN-tjänst till vilka VPN-tjänster passar bäst för mobilen?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är en VPN-tjänst?

En VPN-tjänst är ett mjukvaruprogram som du kan dölja din personliga identifierare på internet (dvs. din IP-adress) med. För att bli anonym kopplar du upp dig mot en VPN-server som ett VPN-företag äger. Det är vanligt att du får välja på servrar i över 50 länder.

Varför skaffar så många en VPN-tjänst?

VPN-tjänster har blivit alltmer populära då många regeringar väljer att övervaka sina befolkningar. I Sverige signalspanar FRA på i princip alla svenskar, för att nämna ett exempel. Utöver detta finns det många länder som censurerar internet.

Länder såsom Kina, Iran, Syrien och Turkiet väljer ofta att stänga ner tillgången till tjänster såsom Twitter och Facebook, men med en VPN-tjänst kommer du åt vilka webbsidor du vill var du än befinner dig.

Är det värt att skaffa en gratis VPN?

Nej, du ska inte skaffa en VPN som är gratis. Detta då VPN-tjänster som inte tar betalt av dig i regel innehåller virus, men även då hastigheten du får ta del av är långsam samt då du i princip aldrig kan låsa upp streamingtjänster eller bli anonym med en gratis-VPN.

5 VPN-tjänster som passar bra för mobilen

  1. Cyberghost, som är en snabb VPN-tjänst som kostar från cirka 20 kr/mån. VPN-appar finns för alla vanliga enheter inklusive iOS och Android.
  2. ExpressVPN, som är en dyr VPN-tjänst med extremt bra prestanda. Månadskostnaden ligger som lägst på från cirka 66 kr/mån. VPN-appar finns för alla vanliga enheter inklusive iOS och Android.
  3. OVPN, som är en svensk VPN-tjänst som inte sparar några känsliga loggar. Månadskostnaden ligger på från cirka 50 kr/mån. VPN-appar finns för alla vanliga enheter inklusive iOS och Android.
  4. Surfshark, som är en VPN som låter dig koppla upp hur många enheter du vill på samma gång. Månadskostnaden ligger på från cirka 21 kr. VPN-appar finns för alla vanliga enheter inklusive iOS och Android.
  5. NordVPN, en veteran inom VPN-branschen som erbjuder ett stort servernätverk. Månadskostnaden ligger på från cirka 31 kr/mån. VPN-appar finns för alla vanliga enheter inklusive iOS och Android.

Värt att notera är att topplistan är hämtad med inspiration från VPN-Basens stora test av VPN-tjänster. De har testat över 60 VPN-tjänster, så om du vill ha mer information om vilka VPN-tjänster som är att lita på, och dessutom presterar perfekt är deras artikel en bra resurs.

4 saker du kan göra med en VPN-tjänst

1. Du kan låsa upp tv-plattformar

I princip alla tv-plattformar i hela världen låser in stora delar, eller hela sitt innehåll på grund av upphovsrättsskäl. Det är nämligen så att de tv- och filmbolag som säljer materialet till tv-plattformarna vill kunna sälja samma material flera gånger, för att således tjäna mer pengar.

Att sälja en storfilm till streamingsajter i 30 regioner ger mer klirr i kassan jämfört med exempelvis 5 regioner.

Och vips, så har vi ett trasigt licenssystem.

Men om du är utomlands är det enkelt att "lura systemet" med en VPN-tjänst, som bland annat klarar av att låsa upp tv-plattformar såsom SVT Play, Viaplay och Discovery+ även om du befinner dig utanför Sveriges gränser.

Det är också populärt att låsa upp amerikanska Netflix och amerikanska Disney+ i Sverige, för att således få ett större film- och serieutbud.

Värt att notera är att det är få VPN-tjänster som klarar av att låsa upp alla VPN-tjänster.

Läs mer: Så kopplar du mobilen till tv-apparaten.

2. Du kan fildela anonymt

Det har blivit vanligt att upphovsrättstroll skickar ut så kallade kravbrev till misstänkta fildelare. I dessa brev anklagar upphovsrättstrollet (via en advokatbyrå) vanliga svenskar för att ha fildelat upphovsrättsskyddade filer, och ber samtidigt utpressningsoffret att betala en summa på cirka 7 000 kr. 

Med en VPN-tjänst, som i sin tur anonymiserar din internetuppkoppling, behöver du inte oroa dig för att ladda ner "fel" filer av misstag. Detta då ingen kan se vad du gör online så fort du kopplat upp dig mot en VPN-server. 

3. Du kan surfa säkrare på publika wifi

När du kopplar upp dig mot ett offentligt wifi-nätverk, som du bland annat hittar på flygplatser och restauranger, är det fullt möjligt att den person som konfigurerat nätverket också kan spionera på dig. Med en VPN-tjänst slipper du det, då ingen hacker i världen kan överlista VPN-företagens krypteringstekniker.

4. Du kan surfa snabbare

Alla svenska operatörer har rätt att strypa din internetuppkoppling när de känner att deras eget nät inte räcker till. Så på kväller och helger, då många är uppkopplade mot internet och tex. tittar på Netflix, är det vanligt att operatörerna väljer att begränsa din uppkopplingshastighet.

När du skyddar dig med en VPN kan operatörerna inte längre övervaka dig, då ditt riktiga IP-nummer har dolts av VPN-företaget.

VPN för mobilen förbättrar säkerheten och din frihet online.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *