Ladda mobilen

Vad kostar det att ladda mobilen?

juni 15, 2023 av David

Det är inte många som missat de höga elpriserna och att dem förmodligen är här för att stanna. Men vad kostar det egentligen att ladda en mobiltelefon? Det kommer vi gå igenom i den här artikeln.

Att sätta en exakt prislapp på att ladda mobil kan vara lite klurigt, eftersom det finns flera faktorer som spelar in. Men oroa dig inte, vi ska försöka bryta ner det för dig på ett enkelt och förståeligt sätt.

Wattimmar till Kilowattimmar

Först och främst behöver vi förstå hur mycket ström en mobiltelefon faktiskt förbrukar. De flesta moderna smartphones har ett batteri på mellan 3000 och 5000 milliamperetimmar (mAh). Det betyder att telefonen behöver mellan 3 och 5 wattimmar (Wh) för att laddas fullt, om vi antar att laddningen sker vid en spänning på ungefär 5 volt.

Eftersom energipriserna oftast anges i kilowattimmar (kWh), behöver vi konvertera våra wattimmar till kilowattimmar. Det gör vi genom att dela med 1000. Så om din telefon behöver 5Wh för att ladda mobilen fullt, innebär det att den förbrukar 0,005 kWh.

Så mycket kostar det att ladda mobilen

För att räkna ut hur mycket det kostar att ladda din mobil behöver vi veta hur mycket din el kostar per kilowattimme. Priserna varierar stort beroende på var du bor, vilken elleverantör du har och vilket avtal du har, men låt oss säga att du betalar 1 krona per kWh, som ett exempel.

Om vi multiplicerar priset per kilowattimme (1 kr) med förbrukningen (0,005 kWh), får vi en kostnad på 0,005 kr, eller ett halvt öre / timme. Det innebär att även om du laddar din mobiltelefonen fullt varje dag, kostar det bara ungefär 1,5 kr per månad.

Mobiltelefon Laddningskostnads Beräknare

Mobiltelefon Laddningskostnads Beräknare

Det är viktigt att notera att detta är en förenklad beräkning. Verkligheten kan vara lite mer komplicerad, bland annat eftersom laddare inte är 100% effektiva, och för att batterier ofta laddar snabbare när de är nästan tomma och långsammare när de närmar sig full laddning. Dessutom kan vissa telefoner kräva mer energi om de används intensivt medan de laddas.

Läs mer: Såhär gör du om mobilen slutar att ladda

Men som en generell regel kan vi säga att det är mycket billigt att ladda din mobiltelefon. Så även om elpriserna stiger, kommer det troligen inte att ha en stor inverkan på din plånbok när det gäller att hålla din smartphone laddad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *