spåra mobil

Spåra mobilen – så spårar du din mobil på bästa sätt!

maj 28, 2021 av David

Det är nog ingen som kan sticka under stolen med att livet blir lättare med en mobil. Idag kan du göra otroligt många saker med mobilen som hade varit svåra att göra annars. Dock finns det som alltid ett men med i bilden. En av de främsta nackdelarna med en mobiltelefon, det vill säga en med internetuppkoppling och geografiska tjänster, är det möjligt för andra att spåra dig.

Trots att detta är något som många anser som rätt obehagligt finns det en fördel med att mobiler kan spåras. Och det är det kan vara möjligt för dig att hitta borttappad mobil om den skulle ha försvunnit, samt att andra kan hitta dig om något skulle hända. Det är ju såklart en väldig fördel.

Spåra mobilen - för- och nackdelar med att andra kan följa dig

En mobiltelefon är idag uppkopplad till olika nätverk som gör det lättare att spåra mobilen. En positiv aspekt av detta är att det har blivit lättare att positionera sig på kartor för att sen kunna hitta vart man ska gå om man tappar bort sig. Detta gör det som sagt också enklare att hitta en borttappad mobil, en försvunnen person eller att använda mobiltelefonen som en gps.

Att aktivera hitta min mobil kan vara bra om du skulle råka ut för en olycka och det är nödvändigt för SOS Alarm eller andra personer att kunna se över din exakta position. Dock är det inte bara nödvändigt att kunna spåra iPhone eller Android vid en olycka. Om du till exempel tänker att "jag måste hitta mina vänner" så kan du göra det väldigt enkelt och smidigt om de har funktionen Find my Phone aktiverad.

När andra spårar dig via mobilen

Samtidigt är det viktigt att veta om att denna spårning även innebär att andra kan spåra dig även då du inte vill det. Eftersom man idag har med sig sin mobiltelefon nästan överallt innebära det att i princip hela ditt liv kan spåras av. Det allt ifrån var du handlar till var du gick din morgonpromenad. Vad hände då med en personliga integriteten?

Kan man spåra en avstängd mobiltelefon?

Till följd av det faktum att det är möjligt för andra att spåra dig trots att du inte vill eller vet om det är det många som ställer sig frågan om det går att spåra en mobiltelefon som är avstängd. Går det?
Svaret är faktiskt nej, det går inte att spåra en telefon som är avstängd. Genom att stänga av telefonen kan du alltså slippa den ofrivilliga spårning.

Nackdelen där är att du med en avstängd telefon inte heller har möjligheten att spåra en viss person när du vill eller behöver göra det, vilket såklart kan vara en nackdel i många fall. För att din telefon ska kunna bli spårad måste den vara igång, och så är det även nödvändigt att apparna som låter telefonen spåras fungerar för att det ska vara möjligt.

IOS-enheter

Har du en mobiltelefon med IOS som operativsystem går det inte att spåra avstängd mobiltelefon. Inte heller om batteriet är tomt eller om det har gått mer än 24 timmar sedan mobilens sista plats skickades till Apple. För att hitta en iPhone som är avstängd krävs det alltså tyvärr att du försöker leta upp den på egen hand, där du tror att du hade telefonen sist.

Värt att veta om att det finns en viss skillnad i att klicka i "stäng av hitta min iPhone" och att faktiskt stänga av den. För trots att du väljer att stänga av Hitta min iPhone så går det fortfarande att hitta den. Om du istället stänger av den är det inte möjligt. Detta är det inte så många som många tänker på, så därför kan det vara bra att veta om.

Android-enheter

Detsamma gäller för Android - det är inte möjligt att spåra Android om telefonen är avstängd. Tyvärr finns det heller inget sätt att slå på samma motsvarighet till Find my iPhone - som då skulle vara hitta min Android - om din Android-enhet är avstängd. Du kan dock hitta den plats där mobilen var när den stängdes av med hjälp av spårningsfunktioner och positionering, det vill säga om den fortfarande ligger på samma plats när du ska leta efter den. Annars måste du leta på egen hand.

Läs mer! Mobilen laddar inte – Hur ska du göra?

Så fungerar GPS-spårning

Det finns olika sätt att spåra mobilen. Det vanligaste sättet, oavsett om du har IOS eller något annat operativsystem, är att spåra telefonen via GPS-spårning. Det fungerar på det sättet att de GPS-satelliter som finns placerade runt om på vår planet gör att man ta reda på telefonens exakt position var man än är. I vissa fall kan positioneringen visa fel med några meter, men sällan mer än så.

Detta finns det såklart både för- och nackdelar med - ofrivillig spårning, och spårning där du faktiskt kan få hjälp. Fördelen med den utveckling vi ser idag är att du idag helt på egen hand kan kontrollera och styra över vilka appar som har åtkomst till din GPS-position genom din mobiltelefon, och då bestämma över vilka appar som ska kunna spåra dig och inte. Detta går även att justera genom att ändra de inställningarna för appbehörighet.

Hitta min iPhone från Android

Det är idag även möjligt att hitta telefoner med olika operativsystem. Har du en Android och en person som behöver hjälp med att hitta mobilen har en iPhone är det alltså möjligt!

Om du har Android-telefon och behöver hitta en mobil med ett annat operativsystem, så som en iPhone, kan du gå in på Google Play och ladda ned appen Trackview. Väl inne i appen kommer du ha möjlighet att se det som telefonen du söker efter ser genom sin kamera, så att du kan få en bild av var den befinner sig. Appen i sig kan även användas som en övervakningskamera vid behov.

Ska jag aktivera hitta-funktionen?

Om du ska aktivera funktionen som erbjuder andra att spåra mobilen eller inte är ju såklart upp till dig. Tappar du ofta bort din telefon, eller dig själv, och känner att du har användning för appen kan det vara bra att ha den på. Om du däremot har koll på din mobiltelefon och oftast vet var du har den skulle vi säga att det inte behövs.

Detta framförallt då denna funktion gör det möjligt för andra att spåra mobilen anonymt gratis utan att du är medveten om det. I vissa fall är det som sagt fördelaktigt, men i andra fall inte. Du får helt enkelt fundera över vilka aspekter som väger störst och därefter avgöra om du vill ha funktionen igång eller inte.

FAQ

Behöver jag aktivera hitta min iPhone?

Nej det behöver du inte om du inte vill. Det finns dock både fördelar och nackdelar med att ha funktionen aktiverad, något du kan läsa om i texten ovan.

Hur kan man spåra en mobiltelefon?

Det finns olika sätt att spåra en telefon på, det vanligaste sättet är via GPS-spårning. Men det finns även andra spårningssätt såsom via en IP-adress, via ett mobilnät och via wifi-nät.

Varför spåras min telefon?

Det kan bero på flera olika anledningar. Vanligast är dock att olika annonsörer vill se till att de Facebook och Google-annonser som dyker upp hos dig är riktad till rätt målgrupp.

Hur stänger jag av spårningen?

För att inte bli spårad behöver du stänga av mobilens spårning genom att justera dess olika inställningar. Alternativt kan du välja att apparna endast ska ha åtkomst till GPS-spårning när du använder appen, eller att du stänger av din telefon helt.