vpn-iPhone

Så hittar du bästa VPN för din iPhone

februari 3, 2023 av David

Om du har en iPhone är det en bra idé att skydda den med hjälp av en VPN-tjänst. Men varför är det så, och hur hittar du den bästa VPN-tjänsten för din iPhone?

Dessa frågor och fler svarar vi på precis nu.

Lästips: Om du vill jämföra de VPN-tjänster som fungerar bäst har Teknikguiden en bra guide för det

Vad är en VPN för iPhone?

En VPN för iPhone är en VPN-tjänst som du kan installera på din iPhone. Med en VPN-app för din iPhone kan du bland annat surfa säkrare på wifi-nätverk, surfa anonymt på nätet och låsa upp streamingtjänster såsom amerikanska Netflix och SVT Play om du befinner dig i utlandet.

Hur fungerar en VPN för iPhone?

När du har en VPN på din iPhone ser din iPhone till att byta ut ditt riktiga IP-nummer. Det är ett nummer som fungerar som en personlig identifierare på internet. När du har ett nytt och anonymt IP-nummer kan ingen se exempelvis vad du gör på nätet och vad du laddar ner för filer.

Nedan ser du en förenklad bild som beskriver hur en VPN fungerar.

10 viktiga faktorer för att hitta bästa VPN för iPhone

1. Du ska få tillgång till kill switch

Kill switch är ett säkerhetsverktyg som ser till att din iPhone bryter din internetuppkoppling om exempelvis VPN-appen på din iPhone skulle krascha. Detta verktyg är mycket viktigt för att ditt riktiga IP-nummer aldrig ska kunna läcka.

2. Appar ska finnas tillgängliga för alla enheter

Du ska kunna använda din VPN på fler enheter än bara din iPhone. De bästa VPN-tjänsterna erbjuder nybörjarvänliga VPN-appar för alla vanliga enheter såsom:

  • iOS (iPhone)
  • Android (Samsung med flera)
  • MacOS
  • Windows

3. Inga känsliga loggar får sparas

VPN-tjänster som sparar känsliga loggar är inte säkra. Så du ska begära att den VPN-tjänst du använder är helt loggfri, annars kan ditt VPN-företag inte garantera att du surfar anonymt. 

4. Du ska få en snabb hastighet

Bra VPN-tjänster för din iPhone erbjuder dig en hög hastighet, men de VPN-tjänster som inte är så bra ger dig det tvivelaktiga nöjet att få en hastighetssänkning på omkring 50 %.

Värt att veta är även att de bästa VPN-tjänsterna för din iPhone kan se till att din internetoperatör inte längre kan begränsa din internethastighet. Det är nämligen något operatörerna gör när deras nät är högt belastade på exempelvis kvällar och helger.

5. Du ska kunna låsa upp svensk tv i utlandet

De bästa VPN-tjänsterna för din iPhone ser till att du kan låsa upp alla svenska tv-portaler när du befinner dig utomlands. Detta medan de lite sämre VPN-tjänsterna inte klarar av det på grund av att de helt enkelt är för dåliga för det. 

6. Du ska få tillgång till de bästa säkerhetsprotokollen

De VPN-tjänster som presterar bäst ger dig tillgång till de bästa säkerhetsprotokollen såsom OpenVPN och WireGuard. Ju bättre säkerhetsprotokoll du har desto snabbare och säkrare kan du surfa på internet.

7. Du ska kunna ladda ner filer anonymt

Det kan du också om den VPN-tjänst du skaffar inte sparar några känsliga loggar. I princip alla VPN-tjänster tillåter anonym fildelning, så att kunna ladda ner filer anonymt är något du ska begära.

8. Du ska få tillgång till många servrar

Det är en stor fördel om den VPN-tjänst du skaffar erbjuder många servrar. Dels för att du alltid kan byta till en snabbare server om det skulle behövas, och dels för att du kan låsa upp streamingtjänster i alla världens hörn. 

9. Du ska få bra kundsupport

Om du föredrar support på svenska finns det VPN-tjänster som erbjuder det, men i regel är det främst support på engelska som erbjuds. En annan sak du ska tänka på är att du ska kräva att få support via chatt, för då får du nämligen de snabbaste svaren.

10. Du ska få koppla upp många enheter på samma gång

Det är vanligt du får använda sin VPN på minst fyra enheter på samma gång. Något sämre än så ska du inte nöja dig med.

VPN för mobilen förbättrar säkerheten och din frihet online.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *