w, tags: iphones - images.unsplash.com

Vad är iPhones "Peka-och-tala"-funktion?

december 17, 2023 av David

iPhone har nyligen introducerat en ny funktion som heter "Point-and-Speak" för sina senaste modeller. Som namnet antyder kan användare rikta sina iPhones mot objekt de vill läsa, och enheten kommer att tala för att vidarebefordra informationen.

Funktionen är integrerad i Magnifier-appen, ett tillgänglighetsverktyg som främst vänder sig till personer med synnedsättning. Men dess inkludering sträcker sig nu också utanför denna demografiska. Vem som helst kan använda den, oavsett deras visuella förmåga.

Magnifier-appen förvandlar iPhone till ett digitalt förstoringsglas med mångsidiga funktioner. Användare kan zooma in och ut, justera ljusstyrka och kontrast och använda filter för att optimera den visade bilden.

Den här funktionen är särskilt användbar för användare som försöker läsa det finstilta på etiketter, menyer eller böcker. Peka-och-tala-funktionen använder Siris röst för att tala upp texten som känns igen i den tagna bilden.

Magnifier-appen finns att ladda ner på App Store. Tillgängligheten för den här funktionen kan variera beroende på land eller region.

För att snabbt komma åt förstoringsappen kan användare lägga till den i sitt kontrollcenter genom att gå till Inställningar och trycka på den gröna plusikonen bredvid Magnifier.

När du har lagt till den i kontrollcentret kan du svepa nedåt från skärmens övre högra hörn för att öppna kontrollcentret. Tryck sedan på förstoringsikonen för att öppna Magnifier-appen. Dess ikon liknar ett förstoringsglas med ett plustecken i mitten.

Hur man använder Point-and-Speak

Endast iPhones som körs på iOS 17 eller senare kan använda funktionen. Enheten måste också vara utrustad med en LiDAR-sensor, som möjliggör djup- och avståndsdetektering.

LiDAR-sensorn kan identifieras som en liten svart cirkel nära huvudkameran på iPhone-modeller som stöds. Dessa inkluderar iPhone 12 Pro och Pro Max, iPhone 13 Pro och Pro Max, iPhone 14 Pro och Pro Max och iPhone 15 Pro och Pro Max.

För att börja använda Peka-och-tala-funktionen kan du starta Magnifier-appen på iPhone från mappen Utilities. Annars går du igenom Spotlight-sökning genom att svepa ner från skärmens övre högra hörn.

Navigera sedan till ikonen för detektionsläge i det nedre högra hörnet, som representeras av en fyrkant med en cirkel inuti. Gå sedan till Peka-och-tala-ikonen i det nedre vänstra hörnet. Det liknar en hand som pekar på tre linjer.

Vid det här laget bör du vara redo att börja peka på objektet. Placera din iPhone ungefär 12 tum bort från texten som ska läsas och rikta kameran mot texten. Använd den andra handen för att peka på önskad text, så kommer din iPhone att markera den i gult och läsa upp den.

Om det finns problem med talåterkoppling kan du klicka på den cirkulära kugghjulsikonen längst upp till vänster på skärmen. Välj peka-och-tala och se till att Tal är påslaget. Använd sedan vänsterpilen Bakåt-knappar uppe till vänster och tryck på Klar.

För att avsluta peka-och-tala-funktionen, tryck på Klar i det övre högra hörnet för att återgå till förstoringsskärmen.

Det är dock viktigt att notera att Apple har betonat att detektionsläget bör användas med försiktighet, särskilt i högrisk- eller nödsituationer. Enligt Apple kanske det här läget inte alltid ger korrekt eller aktuell information. Användare rekommenderas att använda denna funktion på ett ansvarsfullt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *