Hemförsäkring - Behövs någon separat mobilförsäkring?

augusti 13, 2021 av Joel

Nästan varje gång man ska göra ett större köp står man i valet och kvalet om att betala extra för en försäkring eller ett återbetalningsskydd. När det kommer till mobilen är det många som funderar på om det är värt eller inte att betala en slant extra för en mobilförsäkring. Har du redan en hemförsäkring med allrisktillägg kan valet bli ännu svårare. 

Hur ska du göra då? Jo det ska vi ta reda på i den här guiden. Räcker hemförsäkringen eller behövs en mobilförsäkring också? Det är frågan vi hoppas att du ska få svar på efter att ha läst igenom denna guide. 

Skillnaden mellan mobilförsäkring och hemförsäkring

För att du ska kunna bestämma dig om du ska teckna en mobilförsäkring eller inte behöver du förstå skillnaden mellan de olika försäkringarna i detta fall. 

Mobilförsäkring

Samtidigt som du köper en ny telefon kan du teckna en mobilförsäkring. Det är en slags produktförsäkring som oftast betalas per månad eller år. Försäkringen täcker bland annat stöld, skador på skärmen och vattenskador

Självrisken brukar vara betydligt mindre - eller helt obefintlig - i jämförelse med hemförsäkringen. Med en mobilförsäkring behöver du inte heller tänka på åldersavdrag - vilket är det som brukar vara den största påverkan på hur stor ersättning du får. 

Hemförsäkring

Skador på telefonen som sker i ditt hem täcks av hemförsäkringen - förutsatt att du har en. Det gäller bara för skador som du själv inte orsakade, till exempel vattenläckor eller bränder. Blir mobilen stulen går inte det under hemförsäkringen om du inte har ett allrisktillägg. 

Om du vet med dig att du brukar tappa mobilen ofta eller att du helt enkelt har otur med mobilen kan du lägga till ett allrisktillägg. Då täcker försäkringen skador som du själv orsakade omedveten, exempelvis om skärmen spräcks eller telefonen åker ner i toaletten - och om mobilen blir stulen.

Du bör alltid kolla vad som gäller för just din försäkring eftersom att det kan skilja sig mellan olika. 

Vad är skillnaden mellan ett allrisktillägg och en mobilförsäkring?

Tycker du att det låter som att allrisktillägg och mobilförsäkring är ungefär samma sak? Ja, så kan det verka men det finns faktiskt skillnader mellan dem. Om du har en hemförsäkring med allrisktillägg kan det även kallas för drulleförsäkring eller otursskydd. 

Drulleförsäkring

Den stora skillnaden mellan en drulleförsäkring och en mobilförsäkring är att drulleförsäkringen gäller för allt som är ditt i hemmet. Det gäller alltså inte bara för mobilen - utan även din TV, säng, soffa och så vidare. 

Denna försäkring gäller inte på så kallade estetiska skador. Om mobilskärmen spräcks av att du tappar den i golvet, men att själva mobilen fortfarande fungerar som den ska får du ingen ersättning. Har du en mobilförsäkring skulle du få tillbaka ersättning i detta fall.  

Högre självrisk

En drulleförsäkring har också ofta en högre självrisk. Självrisken i en hemförsäkring med allrisktillägg är mestadels på 1 500 kronor. Det kan även tillkomma ett åldersavdrag - det innebär är om din telefon har några år på nacken kan det bli svårare att få en bra ersättning. På en mobilförsäkring har du en lägre eller ingen självrisk - det är olika från försäkring till försäkring.

Självrisk är det belopp som dras av på ersättningen. För att förtydliga får du här ett exempel:

Du har en telefon som har gått sönder och skadan täcks av hemförsäkringen. En mobil i samma modell kostar 5 000 kronor idag. Åldersavdraget på din mobil är 50 % och självrisken 1 500 kronor. Det innebär att du får tillbaka 1 000 kronor som ersättning (5 000 x 0,5 - 1 500 = 1 000). 

Garanti

Hur är det med garantin då? Jo det vanliga är att en garanti gäller i ett år från det att du köpte mobiltelefonen. Garantin gäller i de fallen då det blir något fel med telefonen - ett fel som är orsakat av fabriksfel eller liknande. 

Det finns även något som heter reklamationsrätt. Den gäller i tre år från köptillfället och kan användas om ett fabriksfel eller liknande visar sig efterhand. 

Dubbelförsäkring

Har du både en drulleförsäkring och en mobilförsäkring - eller någon annan försäkring som också täcker din telefon - är du dubbelförsäkrad. Det är dock inget som rekommenderas då det bli högre utgifter då du ska betala för två eller fler försäkringar. Eftersom att du inte kan få ut ersättning från fler än en försäkring är det egentligen ingen idé att vara dubbelförsäkrad. 

Om din mobil går sönder och täcks av både drulleförsäkringen och mobilförsäkringen kan du välja till vilken försäkring du vill anmäla till. Du kan inte få ersättning från båda och många väljer såklart den försäkring där ersättningen är högst. 

Ska jag köpa en mobilförsäkring?

Funderar du fortfarande på om du ska köpa en mobilförsäkring eller inte? Svaret jag kan ge är att det beror på. Beroende på vad din mobil kostar och dess kvalité kan det vara värt att skaffa en mobilförsäkring. Är mobilen billig och det skulle inte kosta så mycket att reparera den räcker det med en drulleförsäkring. 

En mobilförsäkring kan ligga på så mycket som 20-30 procent av telefonens värde inom det första året. Ju mer år det går desto högre blir procenten och efter tre år kan det ligga på 70 procent - och då på nypriset av din telefon. 
Att teckna en mobilförsäkring är ungefär som att teckna elavtal.

Hemförsäkringen räcker i de flesta fall

Otursskyddet i samband med garantin och reklamationsrätten räcker för de allra flesta. Därför är det en bra idé att kolla upp vad som gäller i din hemförsäkring innan du köper en mobilförsäkring. För att hitta den billigaste kan du jämföra försäkringar hos olika försäkringsbolag och då hitta den som passar dig bäst. 

FAQ

Får jag pengarna tillbaka om en skada täcks av garanti?

Nej, det du får tillbaka är en likadan produkt som garantin gäller på. 

Vad kostar en hemförsäkring med allrisktillägg?

Priset på en sådan försäkring beror på vilket försäkringsbolag som erbjuder försäkringen. 

Vilken är den bästa mobilförsäkringen?

Att säga vilken som är bäst är svårt. Det beror på hur mycket du är villig att betala för försäkringen och vilket skydd du behöver. 

Har mobilförsäkringar åldersavdrag?

Nej, åldersavdrag gäller bara i hemförsäkringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *