Mobilen utomlands - vad gäller med mobilsurf?

augusti 11, 2021 av Joel

Vad gäller egentligen när det kommer till att använda mobilen utomlands? Den frågan har du kanske ställt dig många gånger, och osäkerheten kring svaret är förmodligen lika stor varje gång. För oavsett hur mycket man reser utomlands verkar det vara en konst att hålla koll på vad som faktiskt gäller med mobilsurfen utanför Sverige. 

Vad kostar det att ringa, sms:a och surfa? Och vad händer om jag använder mer surf än vanligt? Ja, det är ofta många gällande mobilanvändning utomlands som cirkulerar i huvudet. För att förtydliga detta har vi nedan satt ihop en övergripande guide om allt som rör användning av mobilen utomlands, surf inkluderat! 

SKAFFA VACCINPASS I MOBILEN - På bara 5 minuter!

Roaming - bästa tipset vid mobilanvändning utomlands 

Roaming är kort sagt den absolut bästa lösningen på din osäkerhet kring mobilanvändningen utomlands. Men vad är roaming, och vad betyder det? Jo, om du använder dig av roaming så betyder det att när du är utomlands så kan du koppla upp din telefon till ett nät från en annan operatör än den just du har. På så sätt kan du fortsätta ringa, smsa och surfa utan att riskera extra kostnader, dålig mottagning eller bristfällig tillgänglighet.

Värt att veta om är dock att alla operatörer inte erbjuder funktionen om roaming, och de har de egentligen ingen skyldighet att göra heller. Finns det tillgängligt via din operatör och den operatör som verkar på plats krävs det också att du har ett kontantkort eller ett specifikt abonnemang som tillåter roaming. För att vara på den säkra sidan kring vad som gäller med roaming för dig bör du alltså kolla med din telefonoperatör innan du åker utomlands. 

Såhär mycket kostar det att använda mobilen utomlands 

Trots att det kan vara möjligt för dig att ta del av roaming för att använda din telefon utomlands måste du komma ihåg att det finns en gräns för hur mycket du kan använda detta. Du kan inte ringa, smsa och surfa hur mycket du vill. 

Har du exempelvis flyttat till ett annat land, eller valt att bosätta dig i ett land under en längre tid, men har kvar ditt gamla abonnemang kan du behöva betala en avgift för denna “extra” tjänst. Detta kan vara möjligt att undvika om du kan förklara situationen gällande att telefonen brukats i ett annat land i ett par månader. En avgift kan dock vara svårt att dra sig från. 

För att du som mobilanvändare i ska sättas helt i klistret finns det dock ett maxtak för hur stor denna avgift för vara på. Där gäller följande:

  • 3 euro/GB data
  • 0,032 euro/samtalsminut
  • 0,01 euro/sms

Gäller endast i EU/ESS

Det som är lite trixigt med roaming, men som framförallt är viktigt att både veta om och komma ihåg, är att det bara är möjligt i de länder som tillhör EU eller ESS. Om du ska åka till USA eller Egypten, eller länder i Europa som inte tillhör EU/ ESS gäller alltså inte roamingen. Det innebär att det kommer att kosta dig väldigt mycket mer att använda din telefon där. 

Men hur håller man då koll på vilka länder som erbjuder roaming och inte? Jo, när du reser in i ett EU-land - alltså ett land där roaming kan finnas tillgängligt - får du ett sms från din operatör om att du har landat i det specifika EU-landet. Där kommer även all information stå, det vill säga vad som gäller med roaming och hur mobilanvändning ser ut. 

Om du reser till ett annat EU-land kan det till exempel stå “Om du vill ringa eller skicka SMS/MMS till Sverige eller andra EU/ESS-länder gör du det till samma pris som hemma i Sverige”. Reser du istället till ett land som inte är med i EU eller ESS ska du få ett liknande meddelande där det står vad det kostar för dig att ringa, smsa och surfa utan roaming och sammankopplade operatörer. 

Läs mer: Så fungerar mobilnummer i Sverige

Olika villkor för samtal/sms och surf

När du reser till ett annat EU/ESS-land kan du som sagt i de flesta fall smsa och ringa lika mycket som du kan göra hemma i Sverige. Denna frihet och flexibilitet gäller dock dessvärre inte när det kommer till data och användning av surf. 

Där kan framförallt den så kallade “policyn för normal användning” vara avgörande. Hur märkligt det än må låta så innebär denna att en mobiloperatörer kan besluta att en viss mängd surf tillhör standarden i Sverige, medan den normala surfmängden i ett annat land  inte alls är lika stor. Detta då trots att användningen kostar lika mycket. 

Det betyder alltså att du inte kan räkna med att få tillgång till lika mycket surf när du är utomlands som när du är hemma. Detta gäller även om det ingår fri surf i ditt abonnemang. Överstiger du användningen av din “fria surf” kommer extra surf att kosta ytterligare, något som även det är dyrare än i Sverige. Allt detta ska du dock få information om när (och om) det inträffar. 

FAQ

Vad gäller om jag bor och arbetar i två olika länder?

Om båda länderna är med i EU/ESS kan du ha ett och samma abonnemang. Här gäller nämligen “policyn för normal användning” - kopplar du upp mobilen till hemnätet minst en gång om dagen visar det på att du har befunnit dig i landet där du först skapade ditt abonnemang. 

Gäller samma villkor för att använda mobilen i som utanför EU?

Nej, dessvärre inte. Vid användning av mobilen i länder utanför EU kommer allt att kosta mer, och din tillgång till såväl SMS och samtal som surf och data är ofta också mer begränsad. Bäst är att kolla upp vad som gäller med ditt abonnemang innan du reser. 

Hur gör jag om min operatör har gjort något fel?

Som konsument har du rätt att klaga. Det gör du direkt till operatören. Händer det inte något där kan du höra av dig till tillsynsmyndigheten i det land där du tecknat abonnemanget från början, vilket många gånger även är ditt hemland. 

Gäller samma kostnader vid användning av markbundet mobilnät som satellitsystem?

Är du uppkopplad till ett markbundet mobilnät gäller samma kostnader som vanligt, det vill säga baserat på den operatör och det abonnemang du har. Går trafiken genom ett satellitsystem måste du betala för roamingen. Där gäller heller inte EU-reglerna. 

2 comments on “Mobilen utomlands - vad gäller med mobilsurf?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *