Mobil som laddar

Mobilen laddar inte - Hur ska du göra?

maj 28, 2021 av David

De flesta har nog någon gång varit med om att mobilen laddar inte. Till exempel att du måste ladda telefonen i en specifik position, att du måste hålla i den eller att du måste blåsa i uttaget. Detta kan antingen bero på att det är något fel med telefonen och batteriet, eller att något inte står rätt till laddaren eller uttaget.

Oavsett vad det beror på är det ett faktum att mobiler som inte laddar är väldigt trist! Som tur är finns det några knep att testa om mobilen inte laddar, och det både för Android och iPhone.

Våra bästa tips för mobiler som inte laddar

1. Kontrollera laddaren

När mobilen inte laddar har det i många fall att göra med laddaren i sig. Det första du bör göra är därmed att kontrollera så att din laddare faktiskt fungerar. Det vill säga att den är hel och att ingenting har gått sönder. Det är inte särskilt ovanligt att själva USB- kabeln har gått sönder slutat fungera. Det kan dock även bara bero på det enkla problemet att laddaren inte är ordentligt isatt i vägguttaget.

För att slippa krånglet med att sätta i laddaren i uttaget, eller att sladden inte funkar, kan du köpa en trådlös laddare. Då behöver du bara lägga telefonen på laddaren för att den ska laddas. Detta är både smart, smidigt och praktiskt, även om du är på resande fot och är i behov av extra batteri. Om du upplever problem med att en trådlös laddare inte fungerar kan det vara glapp i kontakten som är problemet, eller att din trådlösa laddare måste laddas först.

2. Rengör laddare och telefon

Du kanske har märkt att telefonen laddar extra dåligt när du har haft den i din byxficka eller väska hela dagen? Detta är faktiskt inte så konstigt - dessa placeringar gör att det samlas damm och smuts både i telefonens laddningsport och i laddarens port. Detta kan då leda till att laddaren inte går att plugga in ordentligt. Det samma gäller om laddaren är trådlös.

För att lösa detta kan du ta hjälp av ett plastgem eller ett buntband. Veckla ut gemet eller greppa tag i buntbandet och dra sen försiktigt ena änden av föremålet i porten där laddaren ska sitta. Funka inte detta kan du testa en tandpetare, men var försiktig. Tänk också på att inte använda någonting som är gjort av metall då det kan göra så att laddporten går sönder.

3. Starta om telefonen

Ibland krävs det inte mer än att du startar om telefonen, eller bara testar att ladda den med en annan laddare för att det ska funka. Detta beror på att det kan vara någon miss i kommunikationen mellan laddaren och telefonens batteri. Då kan det räcka med att starta om telefonen och så är problemet löst.

Byta batteri på telefonen - sista utvägen

Har du testat alla våra tips ovan och fortfarande upplever problem med att din mobil inte laddar? Har du testat på att googla på "min mobil laddar inte" men fortfarande inte hittat rätt väg ut? Då kan det faktiskt vara så att det krävs att du byter batteriet på mobilen för att det ska funka igen. Beroende på om du har en iPhone eller en Android kan byte av batteri se lika olika ut.

4. Byta batteriet på iPhone

En iPhone kan du lämna in hos ett företag som reparerar batteri till iPhone. Genom att göra det kan du få svar på om det är möjligt att reparera telefonens batteri eller om det krävs att det byts ut helt. Du kan även besöka Apple (antingen deras hemsida eller en fysisk butik) och hitta alternativ för reparation eller byte av batteri. Har du andra produkter från Apple, till exempel en iPod touch eller iPad, gäller detta även för dem.

5. Byta batteriet på Android

På vissa Android-telefoner kan du byta batteriet själv. Detta är dock mest vanligt om du har en äldre telefon och är sällan möjligt att göra på de nyare modellerna. De nyare modellerna har nämligen inte samma design - att ta bort baksidan av telefonen och byta batteri på dessa är alltså inte lika enkelt.

Oavsett om du har en gammal eller ny Android-telefon skulle vi dock inte rekommendera att du avlägsnar mobilens baksida och byter batteriet själv. Smartast är att lämna in telefonen för reparation eller byte av batteriet.

Vanliga frågor - Varför laddar inte mobilen?

Min telefon laddar inte, vad ska jag göra?

Du bör först kontrollera att din laddare är hel och att det inte ligger massa damm och smuts i mobilens port för laddning. Om detta inte funkar kan du testa att starta om telefonen, följt av att om byta batteriet om de andra tipsen inte gör någon skillnad.

Varför kan jag inte ladda min Samsung?

Det kan bero på flera olika anledningar. Den vanligaste är dock att din USB- kabel krånglar. Om inte det så kan det vara något fel på batteriet - då bör du lämna in telefonen till en kunnig reparatör och låta hen fixa mobilen, alternativt byta batteriet.

Varför fungerar inte snabbladdning?

Testa att aktivera snabbladdningen på din mobil, det behöver du nämligen göra manuellt. Se även till att du har den ursprungliga USB kabeln, annars är det inte möjligt för mobilen att snabbladdas.

Varför funkar inte min telefon?

Om telefonen har skadats på något sätt kan det vara anledningen till problemet, det vill säga att din telefon inte fungerar eller laddar. Om detta är en möjlig orsak bör du uppsöka en reparatör som kan åtgärda problemet.