mobilen fryser

Mobilen fryser - Vad ska du göra?

maj 28, 2021 av David

I Sverige är det vanligare att mobilen fryser istället för att den överhettas. Det beror såklart på det kalla klimatet vi har i landet, något som faktiskt kan vara ett rätt stort problem för många. Det inte minst under de kalla månaderna. Lyckligt nog finns det lösningar på detta, så att du kan använda din telefon som vanligt även i Sverige och under vintern. Nedan går vi igenom vilka olika lösningar det finns, hur de bör appliceras på olika telefoner, samt hur du går tillväga om mobilen hänger sig på grund av kyla!

Om mobilen låser sig

Om det skulle visa sig att mobilen har hängt sig finns det hjälp att få. Beroende på om du har en Apple-telefon (iPhone) med IOS-operativsystem eller en Android finns det olika saker som kan lösa problemet. Android-telefoner har av någon anledning större risk att frysa, så där bör du vara extra påläst och uppmärksam på saker som kan hjälpa om problemet skulle uppstå för dig!

Batteriet

Så varför fryser telefonen? En av anledningarna till att telefonen fryser kan vara dess batteri. Batteriet kan helt enkelt vara för svagt, för dåligt eller för gammalt vilket gör att det inte klarar av kylan.

Att byta batteri på egen hand bör du dock inte göra, utan ta istället hjälp av kunniga som vet hur man gör det på rätt sätt. Då behöver du förhoppningsvis inte vara med om att vissa filer försvinner, eller att telefonen slutar fungera helt. Batteriet är en viktig del av telefonen - att risker att ha sönder hela din mobil bara för att du själv försökte byta batteriet på din Android eller iPhone är alltså inte värt det.

Har du problem med att mobilen inte laddar? Läs mer här

Starta om

Många som har, eller har haft, en iPhone vet om att det ibland krävs att man genomför en så kallad "tryck och håll ned-rörelse" för att kunna lösa problemet. Detta gäller även om telefonen fryser.

Denna "tryck och håll ned-rörelse" innebär att du trycker och håller ned både hemknappen och låsknappen på en iPhone (låsknapp och "höja volym"-knapp för nyare modeller utan hemknapp) i ungefär 10 sekunder tills det att Apple-loggan visas på skärmen. Med andra ord handlar det om att du ska stänga av och göra en omstart på telefonen, så att den startar upp och kommer igång på nytt.

Starta om Android

På en Android-telefon du göra liknande rörelse för att "kickstarta" telefonen på nytt om den fryser. Att tvinga fram en omstart kan lösa många problem, och det även om det inte gäller att telefonen fryser.

Att göra detta på en Android är inte svårare än vad det är på en iPhone. Tryck och håll ned låsknappen och "sänk volymen"-knappen på din Android. Håll ned i ungefär 10 sekunder - förhoppningsvis kommer den frysta skärmen att starta om och telefonen kan fungera igen.

Återställ appar

Kanske är det dags att rensa telefonen och de appar du har uppe om det är där problemet ligger? Oavsett om du har en telefon med IOS eller Android som operativsystem kan det vara bra att rensa telefonen på bakomliggande appar (som är öppna) då och då. Det gör att risken för att mobilen fryser minskar.

För att slippa att problemet fortsätter att återkomma finns det en annan lösning att ta till, nämligen att återställa mobilen. Det gör du genom att gå in på inställningar följt av att du klickar dig vidare till listan av alla appar. På menyn klickar du på "återställ appens inställning" och trycker sedan på "återställ appar". När återställningen är klar kan du starta om mobilen - då bör den frysta skärmen vara borta.

Olika lösningar om mobilen fryser

Om det uppstår ett problem med att din telefon låser sig måste du komma ihåg att det finns olika lösningar för olika telefoner. Hur du ska gå tillväga för att lösa problemet kan alltså variera beroende på om du har en iPhone 7, iPhone 8, någon annan iPhone, eller en Android.

Varför fryser mobilen?

-Varför mobilen fryser kan bero på olika saker. De vanligaste är kyla, batteriet, att din telefon behöver uppdateras eller att appar bör tas bort i bakgrunden.

Varför låser sig mobilen?

-Mobilen kan låsa sig när den utsätts för temperaturer den inte kan hantera, det vill säga både varma och kalla sådana. Den kan dock även låsa sig om något i operativsystemet har blivit fel.

Vad ska jag göra om min mobil har låst sig?

-Det du kan göra är att strata om mobilen och göra en så kallad omstart. Om det inte hjälper kan du behöva återställa mobilen till dess fabriksinställnigar.

Hur fixar man en fryst iPhone?

-Det första du kan testa är att hålla ned hemknappen och låsknappen tills det att Apples logga syns. Om det inte fungerar kan du behöva byta batteri eller återställa din telefon - det rekommenderar vi att du gör hos ett proffs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *