varm mobil

Mobilen blir varm - Vad ska du göra?

maj 28, 2021 av David

Har du någon gång varit med om att mobilen blir varm, nästan så varm att det inte går att hålla i telefonen? Att mobilens temperatur stiger kan bero på olika saker. Däremot finns det svar på varför telefonen blir varm, och även lösningar som gör att mobilens temperatur sjunker. Hur du får telefonen att bli sval igen handlar ofta solljus, inställningar, batteri, appar och annat som jag vi går igenom här nedan.

Varför blir mobilen varm?

För att telefonen ska bli sval behöver du först ta reda på varför den har råkat ut för överhettning. Telefonen blir varm - vilket även kan leda till att batteriet blir lågt - av olika anledninga. Den vanligaste är dock att den överhettas under en varm sommardag.

Överhettning

Om du ska spendera en hel dag ute när solen skiner bör du vara noggrann med att inte lägga mobilen i direkt solljus. Se alltid till att istället lägga telefonen i skuggan, och det helst med skärmen nedåt. En annan faktor som beror på att du får en varm telefon är att den ligger i en väska som i sin tur är placerad i solen. Blir väskan varm blir mobilen varm.

Överhettning av mobilen är aldrig bra då det leder till att dess livslängd försämras lite för varje gång. Det kan till och med leda till att vissa funktioner slutar att fungera, eller att din telefon blir segare än normalt.

Appar i bakgrunden

En annan orsak till en överhettad mobil kan vara att det ligger många appar uppe i bakgrunden. Det kan både gälla spel, sociala medier, surf, osv. Har du för många appar igång i bakgrunden kan det göra din iPhone överhettad. Samtidigt kan det också dra mer batteri än nödvändigt.

Innan du laddar ner spel på mobilen är det smart att kolla så att din telefon klarar av att lagra det spel du vill ladda ner. Detta gäller framförallt för spel som har högre prestanda. Kolla också så att telefonen som spelet laddas ner på kan hantera de spel (och andra appar) som du vill ladda ner.

Telefon blir varm och drar batteri

Det finns också andra anledningar till att vissa telefonen blir varm. Det till exempel att telefonen har ett dåligt batteri, som i sin tur leder till överhettning. Har telefonen några år på nacken kan det alltså vara dags att byta batteri - då verkar du i förebyggande syfte och minskar risken för att hela telefonen drabbas av det. Dessa faktorer är något som kan få både iPhone och Android överhettad.

Har du problem med att mobilen inte laddar? Läs mer här

Uppdatera ditt operativsystem

Telefonen kan också behöva en uppdatering av sitt operativsystem. En del appar som används på en telefon med ett gammalt operativsystem kan bidra att telefonen bli varm, vilket gör att det dras mer batteri än vad som behövs.

Om du exempelvis använder IOS 12 kan det alltså vara dags att uppdatera till IOS 14. I och med denna uppdatering så kommer även apparna att uppdateras, vilket gör att de programmeras och optimeras för att funka bäst för det senaste operativsystemet.

Lösningar på att mobilen blir varm

Så hur ska du då göra för att mobilen ska bli sval igen? Det enkla svaret är att ta bort telefonen från solen och lägga den inomhus eller i skuggan. Har du någon, eller till och med fler, app som är igång i bakgrunden bör du stänga av dem. Är batteriet dåligt kan du behöva byta det. Sist men inte minst, som du säkert redan förstår, bör du uppdatera ditt operativsystem för att underhålla apparna och systemet.

Vanliga frågor - Mobilen blir varm

Är det farligt att mobilen blir varm?

Blir telefonen varm väldigt ofta och är varm väldigt länge kan det leda till skador på mobilen. Skador på telefonen kan i sin tur vara farligt för dig.

Hur mycket värme klarar en mobil?

Beroende på vilken mobil du har kan den tåla olika temperaturer. En telefon från Apple kan användas mellan 0- 35 grader.

Varför blir telefonen överhettad?

Gammalt operativsystem eller att telefonen ligger placerad i solljus är de vanligaste anledningarna. Det kan dock också bero på att batteriet på telefonen är dåligt, eller att flera appar ligger uppe i bakgrunden.

Varför blir telefonen varm när man pratar?

När du pratar i telefonen innebär det att båda RF-komponent, högtalare, skärm och mottagare är igång och rullar samtidigt, vilket kommer generera i mer värme än vanligt. Är dessutom nätverkssignalen dålig eller instabil behöver telefonen även öka signalöverföringseffekten vilket kan innebära att den då blir ännu varmare.

HiFI klubben är en hemsida som erbjuder hårdvaror till bra priser

5 comments on “Mobilen blir varm - Vad ska du göra?”

  1. Min iPhone blir inte varm när laddar i ett vägguttag men laddar jag i usb i bilen blir den snabbt väldigt varm vad är felet ??

  2. Jag snackde facetime och min mobil blev varm sedan stängde jag den och startade igen men då vägrade mobilen gå in i några appar, plus att jag kan inte heller trycka för knappen i sidan för att stänga av.

  3. Min telefon (iPhone) blev helt plötsligt jättevarm utan att den legat ute i sol eller inne på en varm plats. Jag stängde genast av den och lät den svalna ca 1h. När jag sedan startar den igen tar det bara 10 sekunder så blir den skållhet igen. Vågar inte ha igång den nu och göra eventuella uppdateringar. Vad ska jag ta mig till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *