Internet fungerar inte på mobilen - såhär löser du problemet

augusti 12, 2022 av Joel

Om du har en iPhone och har uppdaterat din telefon till den senaste iOS-versionen kan du har märkt att internet - eller rättare sagt mobildatan - inte fungerar. Har detta hänt behöver du inte vara orolig. Det är inte första gången och det finns sätt att fixa problemet. 

De lösningar som finns är relativt enkla och vi ska nu rangordna dem. Ett tips är alltså att börja med lösning 1, gå vidare till lösning 2 om 1:an inte fungerar, testa lösning 3 om 2:an inte fungerar och så vidare - tills du har hittat en lösning som fungerar. 

Gör inget förhastat

Lösning 1-6 går att göra riskfritt. Men lösning 7 och 8 bör du inte göra om du inte har säkerhetskopierat din telefon innan. Ta en lösning i taget och ha inte bråttom när du gör dem. Du vill inte att några filer eller något annat ska försvinna från din telefon.  

Ska du surfa utomlands? Klicka HÄR för allt du behöver veta!

Få fungerande mobildata igen - åtta lösningar

Lösning 1

Gå in på inställningar och starta om mobildatan. Det gör du genom att gå in på Inställningar, klicka på Mobilnät och sen Mobildata. Där kan du stänga av mobildatan och sätta på den igen efter några sekunder. 

Lösning 2

Ställ in och stäng av flygplansläge. Gå antingen in på Inställningar, klicka på Flygplansläge, ställ in läget och stäng av den efter ett tag - eller lås upp telefonen och swipa uppåt och tryck på flygplansikonen. För att stänga av flygplansläget trycker du på flygplansikonen igen. 

Lösning 3

Uppdatera operatörens inställningar. För att göra detta klickar du på Inställningar, Allmänt och om. Kommer det upp en ruta om att nya operatörsinställningar finns kan du uppdatera dem och se om internet kommer tillbaka efter det. 

Lösning 4

Stäng av och på mobiltelefonen. Du kan testa att stänga av mobilen som vanligt - alltså genom att hålla nere låsknappen och sen swipa höger. Sätt på mobilen genom att hålla inne låsknappen igen och tryck sen in din pinkod. 

Ett annat sätt är att trycka på låsknappen och hemknappen samtidigt. När skärmen har blivit svart och Apple-loggan kommer upp på skärmen kan du släppa knapparna och starta telefonen som vanligt. 

Lösning 5

Testa att återställa nätverksinställningarna. Ännu en gång går du in på Inställningar och sen Allmänt. Scrolla ner och klicka på Nollställ, sedan Nollställ nätverk. Du kan behöva skriva in din låskod - men sen är det bara att göra som instruktionerna säger. 

Lösning 6

Alla inställningar kan behöva återställas. Gör likadant som lösningen ovan, men tryck på Nollställ alla inställningar istället för Nollställ nätverk. Sen skriver du in din låskod och följer det som står. 

Lösning 7

Telefonen kan fabriksåterställas. Det är här du ska vara försiktig och inte göra någonting du är osäker på. Säkerställ telefonen om du inte vill riskera att förlora något.

Detta gör du genom att göra samma steg som de två tidigare lösningarna - men när du har tryckt på Nollställ trycker du på Radera allt innehåll och inst.. Även här skriver du in låskoden och följer instruktionerna. 

Lösning 8

Nedgradera till en äldre version av iOS. Beroende på vilken iPhone-modell du har finns det olika versioner som fungerar. Kolla upp vad som gäller för din mobil och nedgradera sen.

Om ingen av lösningarna funkar

Har du testat allt och ingenting fungerar kan du kontakta din mobiloperatör eller Apple - det bästa är såklart att kontakta båda. Förhoppningsvis kan någon av dem hjälpa dig.

Går problem inte att lösa med hjälp av varken mobiloperatören eller Apple finns det en sak kvar att göra - reklamera telefonen. Det gör du i butiken du köpte telefonen och om det inte har gått mer än tre år sedan köpet får du troligen en ny telefon. 

FAQ

Hur internetdelar jag till en annan Apple-enhet?

Gå in på inställningar och tryck på internetdelning. Sen kan du välja att koppla med antingen usb, wifi eller bluetooth. 

Kostar det att höra av sig till mobiloperatören eller Apple?

Det är gratis att kontakta dem. Behöver mobilen repareras kan det kosta - men då ska du få olika kostnadsförslag. 

Jag har en android - gäller samma lösningar?

Nej, vad och hur du ska göra skiljer sig åt om du har en iPhone eller en Android. 

Mitt internet fungerar inte, men kan jag surfa via wifi?

Det borde gå om det inte är något fel på det wifi du ska ansluta till.

Fello är ett nytänkde mobilabonnemang som alltid erbjuder fria samtal och SMS.

2 comments on “Internet fungerar inte på mobilen - såhär löser du problemet”

  1. När jag startar om min mobil kommer inte pin koden upp. Sedan står det ordet "söker" längts upp till vänster. Sen när jag går på inställningar och vidare trycker på mobilnät så kommer det ej upp någonting, brukar ju komma upp ex data roaming oh 4g osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *