w rb 3, tags: kommande iphone 16 att - images.unsplash.com

Kommer Apple att kunna förbättra sin kamera UX med Tetraprism Zoom Camera?

december 29, 2023 av David

Apple har konsekvent flyttat gränserna för mobilfotografering. Nu förbereder de sig för en potentiell spelväxlare med den kommande iPhone 16 Pro. Ändå har en del surrat om vilken typ av uppdateringar som kan bidra till att göra den efterlängtade nya iPhone ännu bättre.

Tom's Guides, betonar det akuta behovet av en omfattande förnyelse av kameraappen.

Efter att ha använt olika iPhone-modeller i stor utsträckning, inklusive den senaste iPhone SE (2022) och iPhone 15 Pro, erkänner Velasco enheternas användarvänliga tillvägagångssätt. iPhones kameraförmåga är också onekligen exceptionell och ger fantastiska resultat för användare över hela spektrumet.

Men att komma åt vissa kamerainställningar kräver fortfarande att du navigerar till iPhones allmänna inställningsmeny, en besvärlig process som fortsätter att störa den sömlösa användarupplevelsen. Dessutom är alla kamerainställningar lätt tillgängliga i själva kameraappen, men de tillåter inte avancerade manuella kontroller.

Förväntade kamerauppdateringar

Apple har alltid varit en favorit bland användare av sociala medier. Ändå skulle många erfarna fotografer och videografer hellre använda avancerade Android-telefoner, med hänvisning till deras överlägsna funktioner.

Samtidigt som vi erkänner Apples ansträngningar att integrera några kameraalternativ i appgränssnittet, är processen inte helt sömlös. Dessutom ger de inte tillräckligt med flexibilitet med inställningar som slutartid, ISO och fokus för att uppnå specifika fotografiska stilar.

Dess funktionsutbud är också lite föråldrat, medan Android-telefoner har börjat erbjuda dual-view video eller hyperlapse-funktioner. iPhone 16 kan bli ett mer tilltalande val för entusiaster genom att inkludera avancerade kamerafunktioner som ses hos konkurrenter som Samsung Galaxy S23 Ultra och Google Pixel 8 Pro.

Läckor och rykten tyder dock redan på en innovation inom det fotografiska området för iPhone 16 med tetraprisma-zoomkameran.

Tetraprism zoomkamera

Tetraprismsystemet är en banbrytande innovation som använder fyra prismor för att förlänga telelinsens bana, vilket uppnår 5x optisk förstoring samtidigt som bildkvaliteten bevaras.

Ändå är de 120-millimeterslinser som krävs vanligtvis långa. Apple integrerade på ett genialiskt sätt detta system i iPhone, utökade brännvidden i en mindre konstruktion med sin innovativa tetraprismdesign, som i princip bäddade in ett zoomobjektiv direkt i kameran.

Denna teknik erbjuder tydliga fördelar jämfört med traditionella teleobjektiv. Genom att hålla linsen och sensorn åtskilda uppnår kameran skarpt fokus på avlägsna motiv utan ytterligare tillbehör.

En fördel är en minskning av kromatisk aberration, en linsdefekt som visar sig som färgade fransar runt föremål. En annan är dess ökade ljusöverföring till bildsensorn. Detta innebär att bilderna blir skarpare, särskilt i svagt upplysta miljöer.

Jämförelse med iPhone 15 Pro Max

iPhone 16-serien bygger på framgångarna från sin föregångare, iPhone 15 Pro Max, som introducerade 5x optisk zoom.

iPhone 15 Pro Max, som nyligen lanserades i september, är den första och enda iPhone hittills som erbjuder kapaciteten, tack vare sin rymliga interiör. Under tiden kunde den mindre iPhone 15 Pro bara hantera 3x optisk zoom.

Men implementeringen av tetraprismsystemet i en mindre formfaktor innebar tekniska hinder. För att rymma denna avancerade kameramodul kan Apple öka skärmstorleken något, från 6,1 tum till 6,3 tum, samtidigt som enhetens eleganta design och portabilitet bibehålls.

Rykten tyder på ytterligare framsteg inom tetraprismteknik, som potentiellt förbättrar zoomfunktionerna och lägger till vidvinkelfunktioner. Apples samarbete med LG Innotek för den vikta zoommodulen indikerar framsteg mot att förfina detta innovativa kamerasystem.

Detaljer om manuella kontroller och strömlinjeformade inställningar har dock inte nämnts hittills.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *