w, tags: apple iphones slutet av - images.unsplash.com

iPhone kan ha AI-kapacitet i slutet av 2024, tyder dess nya forskning

december 28, 2023 av David

En ny rapport övertygar allmänheten vidare om att Apple arbetar för att inkludera tekniken i sina iPhone-släpp i slutet av nästa år.

Enligt en uppsats daterad den 12 december 2023 har Apple-forskare hittat ett sätt att distribuera stora språkmodeller (LLM) på enheter som iPhones utan att förbruka en betydande del av minnet. Tidningen rekommenderade istället användningen av en ny flashminnesteknik för att ta itu med LLM:s minnesproblem.

Apple-forskarna betonade att flashminneslagring är effektivare än det konventionellt använda RAM-minnet vid LLM-distribution. I tidningen föreslog de att man skulle använda fönster, vilket innebär att man återanvänder en del av de data som enheten redan har bearbetat. Detta tillvägagångssätt minskar behovet av kontinuerlig minneshämtning.

Förutom fönster, fann Apples forskare också att rad-kolumnbuntning kan göra databehandlingen mer effektiv. Detta beror på att rad-kolumnbuntning gör datablocken som läses från flashminnet större.

Dessa två strategier kommer att tillåta AI-modeller, som förbrukar en stor mängd data, att köra dubbelt så stort som det tillgängliga minnet i iPhone.

"Detta genombrott är särskilt avgörande för att distribuera avancerade LLMs i resursbegränsade miljöer, och därigenom utöka deras tillämpbarhet och tillgänglighet. Vi tror att när LLM fortsätter att växa i storlek och komplexitet, kommer tillvägagångssätt som detta arbete att vara avgörande för att utnyttja deras fulla potential i ett brett utbud av enheter och applikationer, skrev forskarna.

En annan artikel, som också publicerades i år, avslöjade att Apple-forskare hade testat användningen av generativ teknik för att skapa realistiska 3D-avatarer. Med ett ramverk för neural rendering som kallas Human Gaussian Splats kan människor skapa nya poser och rörelser för avatarerna genom att extrahera data från 50-100 bildrutor av en video.

Denna information är ett genombrott som tidigare, video-till-3D-konvertering som denna kräver flera tagningar från flera kameror. Mängden datorkraft och mänsklig ansträngning som krävs för databehandling är också enorm.

Apples långsamma satsning på AI-världen

I maj i år diskuterade Apples vd Tim Cook att hans företag skulle ta en långsam strategi för att utveckla produkter med artificiell intelligens (AI).

"Det är väldigt viktigt att vara medveten och eftertänksam i hur du närmar dig dessa saker, och det finns flera frågor som måste lösas" sa Cook.

Under åren har Apple förvärvat flera AI-företag. Sedan teknikjätten köpte Siri 2010 har Apple förvärvat 20 startups som fokuserar på generativ teknik, vilket överträffar Google och Microsoft under samma period.

Apples förvärv av mindre företag återspeglas i ytterligare produkter eller funktioner i dess produkter. Till exempel erbjuder förvärvet av Novauris Technologies och Voysis en förbättring av taligenkänning för Apples röstassistentplattform. Sedan leder förvärven av Perceptio och RealFace till utvecklingen av Apple ID-teknik.

Tidigare i år rapporterade en teknikanalytiker, att Apple hade planerat att bygga några hundra AI-servrar under 2023. Nästa år planerar företaget att bygga ännu fler servrar och förbereder sig för den nya tekniken. Enligt rapporter planerar Apple också att kombinera molnbaserad AI och "edge AI", som fokuserar sin databehandling på enheten.

I juli rapporterade Bloomberg-journalisten Mark Gurman också att Apple testade en chatbot som heter "Apple GPT", som sades vara inspirerad av den berömda ChatGPT. Men rapporten antydde att Apple inte hade utvecklat en strategi för att släppa AI-produkten till allmänheten vid den tiden.

Trots Apples stora utgifter inom AI-sektorn noterade analytiker att företaget inte hade lyckats dominera AI-marknaden. Voice Platform Impact Ranking, som tar hänsyn till ekosystemstöd och konsumentantagande, placerade Siri bakom Alexa och Google på rankningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *