Google translate

Så fungerar Google Translate (och så använder du det)!

januari 5, 2022 av David

Google Translate är ett av världens bästa översättningsverktyg. Men hur fungerar det egentligen, och hur använder du Google Translate?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är Google Translate?

Google Translate är ett översättningsverktyg från Google som översätter mer än 109 språk, inklusive svenska. Det är vanligt att besöka Google Översätt på webben, men tjänsten finns även i dedikerade appar för såväl iOS som Android.

Tips: Ordetsmening.se är en webbaserad tjänst som visar vad ett ord betyder, samt i vilka sammanhang (meningar) orden passar in. Denna tjänst är alltså ett bra komplement till Google Translate, som i sin tur "endast" översätter ord och meningar utan att upplysa dig om sammanhanget. Ordets Mening ger dig alltid den kontext som krävs för att dina översättningar ska kunna bli som mest kompletta.

3 steg för att använda Google Översätt

 1. Ta dig till https://translate.google.se/?hl=sv. Alternativt kan du välja att ladda ner Google Translate-appen för iOS eller Android.
 2. Sök på det ord eller de fraser du vill använda dig av.
 3. Efter det får du ta del av den översättning som Google anser är korrekt.

När släpptes Google Translate?

Google släppte Google Translate år 2006. I början fanns det bara ett fåtal tillgängliga språk och kvaliteten på översättningarna höll långt ifrån samma kvalitet som idag. Det var inte förrän 10 år senare, dvs. år 2016, som Google kunde förbättra tjänsten rejält. Detta med hjälp av djupinlärning och maskinöversättning.

7 saker Google Översätt kan göra

 1. Översätta olika språk via webbapplikationen.  
 2. Översätta hela webbsidor.
 3. Översätta hela dokument. Idag finns det stöd för bland annat .doc, .docx, .odf, .pdf, .ppt, .pptx, .ps, .rtf, .txt, .xls och .xlsx.
 4. Översätta tal till text.
 5. Översätta appar. 
 6. Översätta bilder till text. 
 7. Översätta handskriven text till digital text.

Hur bra fungerar Google Translate?

Google Översätt fungerar bra, men samtidigt inte helt perfekt. Som The Language Doctors förtydligar har Google Översätt en träffsäkerhet på cirka 85 % när tjänsten översätter text. Det är en bra prestation, som mycket väl kan komma att förbättras i framtiden.

Läs mer: Hur du kan koppla mobil till TV via HDMI

3 nackdelar med Google Translate

 • Kvaliteten på översättningen beror till stor del på vilka språk du parar ihop. Om du parar ihop engelska och spanska får du i princip alltid ett mer träffsäkert resultat jämfört med om du parar ihop spanska och svenska.
 • Det svar du får från Google Översätt innehåller ofta grammatiska fel.
 • Du kan inte rapportera in fel och misstag vid översättningen till Google, då den algoritm Google Translate arbetar med är hemlig.

3 fördelar med Google Translate

 • Google Översätt är den bästa och mest träffsäkra översättningstjänsten.
 • Google Translate fungerar på i princip alla digitala enheter som finns.
 • Även om Google Translate-översättningarna inte alltid är perfekta, förstår man i princip alltid budskapet.

One comment on “Så fungerar Google Translate (och så använder du det)!”

 1. För ca en månad sedan gjordes det förändringar i Google translate som jag har mycket svårt att förstå. Det var tidigare mycket enklare att förstå upplägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *