w 4 0 3, tags: iphone - images.unsplash.com

Hur du frigör den fulla potentialen hos din iPhone 15-kamera

januari 4, 2024 av David

Den senaste iPhone 15 står som ett bevis på Apples engagemang för innovation. Med varje uppdatering av iOS och hårdvaruförbättringar blir iPhone 15-kameran allt kraftfullare och erbjuder många funktioner för användare på alla nivåer av expertis.

Trots det till synes enkla gränssnittet döljer Apple Kamera-appen olika funktioner som passar både nybörjare och avancerade användare. En av nyckelfunktionerna som är värda att utforska är enhetens fysiska knappar.

Istället för att enbart förlita sig på avtryckaren på skärmen kan användare använda volymknapparna som slutaralternativ, vilket minimerar potentiella rörelser jämfört med att trycka på skärmknappen. För att göra det, håll telefonen i liggande läge och tryck snabbt på antingen volym upp- eller ned-knappen för att ta bilden.

Användare kan också initiera videoinspelning genom att hålla ned endera volymknappen. En röd fyrkant kommer då att ersätta den vita avtryckaren på skärmen, åtföljd av en tidsstämpel överst. Släpp knappen för att stoppa videoinspelning.

Mångsidigheten slutar dock inte där. I kamerainställningarna kan användare låsa upp ytterligare funktioner kopplade till dessa fysiska knappar. Om du aktiverar alternativet kommer du att kunna ta seriebilder med volym upp-knappen. Tryck och håll ned knappen så tar kameran en serie seriebilder tills du släpper knappen.

Kontroller på skärmen

Förutom de fysiska knapparna döljer skärmknappen ett snabbinfångningsläge som kallas QuickTake. Denna funktion erbjuder ett snabbt och effektivt sätt att fånga ögonblick.

Genom att trycka och hålla ned avtryckaren på skärmen aktiverar du QuickTake-funktionen, initierar videoinspelning istället för att ta ett foto. Videoinspelningen fortsätter tills du släpper knappen.

För att låsa kameran i videoläge håller du enheten och skjuter skärmknappen åt höger. Då kommer du att kunna dokumentera pågående händelser utan ansträngning utan att hålla ned avtryckaren.

Å andra sidan, om du drar skärmknappen åt vänster initieras ett bildsekvensläge. Denna funktion visar sig vara ovärderlig när man vill ta en serie bilder i snabb följd. Ett enda svep åt vänster aktiverar seriebildsfunktionen. När kameran släpps slutar den att ta seriebilder.

Vattenpass i iOS 17

Iphones iOS 17 introducerar också en praktisk ny funktion som kallas vattenpass. Den här funktionen är utformad för att säkerställa att din enhet är perfekt justerad, så att du kan ta bilder och videor med ett jämnt perspektiv.

För att kontrollera om du har aktiverat vattenpasset kan du öppna appen Kamera för att ta ett foto. Vrid sedan telefonen försiktigt och pausa med jämna mellanrum. Om du kort ser en tunn vit linje i mitten så är det vattenpasset.

Om inte kan du aktivera det genom att gå till Inställningar > Kamera > Komposition och aktivera Nivå. När det är aktiverat kommer vattenpasset att dyka upp på skärmen varje gång du tar ett foto, förutom panoramabilder. Den förblir synlig när du roterar din iPhone, vilket hjälper dig att få en perfekt horisontell eller vertikal bild.

När din telefon är exakt inställd blir vattenpasset gult innan det diskret försvinner, vilket indikerar att den har gjort sitt jobb. Den här funktionen fungerar även när du spelar in videor via Apples kameraapp.

Även om vattenpasset inte visar numeriska vinklar, vilket gör det olämpligt för exakta mätningar, utmärker det sig i att hjälpa användare med kompositionen. Den gula indikatorn säkerställer en visuellt tilltalande balans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *