apple watch 7

Allt om Apple Watch series 7 → recension och omdöme!

oktober 28, 2021 av David

Vi har provkört en smart klocka från Apple Watch 7-serien, och är knappast missnöjda.

I den här artikeln berättar vi om vad vi tycker om klockan efter en kortare tids intensiv användning. 

Pris och tillgänglighet

En Apple Watch i 7-serien kostar idag från cirka 4 500 kr, och samtliga modeller finns tillgängliga i alla större elektronikaffärer. De billigaste klockorna i 7-serien har en skärmomkrets på 41mm medan de lite större Apple Watch 7-klockorna har en skärmomkrets på 45mm, och i sin tur kostar från cirka 4 900 kronor.

De mest påkostade Apple Watch 7-klockorna kostar upp emot cirka 8 200 kr, och det är främst stöd för mobila nätverk (3G, 4G och 5G) samt klockbandets material som avgör vad slutpriset blir. Påslaget för ett chipp som hanterar mobila nätverk ligger på cirka 2 000 kr, och klockband i aluminium är exempelvis mycket dyrare än klockband i plast.

Du får med andra ord mycket för pengarna om du satsar på en av instegsmodellerna utan stöd för mobila nätverk, samt ett enkelt klockband i plast. Att betala mer än så kan vara befogat, men du måste samtidigt betala ett högt pris för att få en marginellt lyxigare klocka.

Designen

Om vi ser till de äldre Apple Watch-klockorna har Series 7-varianterna blivit utrustade med betydligt större skärmar, som dessutom är rundade på att snyggare sätt än förut. Apple Watch series 7-klockorna är mer bulkiga än de tidigare modellerna, men det gör ingenting.

Äntligen är skärmen stor nog för att man ska kunna göra någonting vettigt med den, såsom att svara på meddelanden och byta låt i Spotify. Djupet ligger på cirka 1 cm för Apple Watch series 7-klockorna, vilket inte känns allt för påträngande. Trots att dessa klockor är relativt tjocka är de bekväma som få, och samtidigt avger de ett lyxigt intryck.

Läs mer: iPhonebutiken → Recension och omdöme!

De första klockorna (Apple Watch series 1 - 3) påminner i sin tur om prototyper, medan Apple Watch series 7-klockorna i princip är helt fulländade produkter.

Skärmen

Skärmupplösningen ligger på 352 x 430 pixlar, oavsett vilken klocka i Apple Watch 7-serien du köper. Det innebär att pixeltätheten i skärmarna har ökat med cirka 50 % jämfört med klockor i Apple Watch 3-serien. Den numera högre skärmupplösningen medför att dessa klockor ser betydligt mer lyxiga ut. Utöver detta är always on-skärmen numera 70 % ljusare än förut, vilket även det märks tydligt. 

Prestandan

Om du uppgraderar till en Apple Watch series 7-klocka från en Apple Watch series 6-klocka märker du inte av någon större prestandaskillnad. Men om du uppgraderar din Apple Watch series 5-klocka (eller en ännu äldre Apple Watch) märker du av en stor prestandaskillnad. 

Jämfört med en Apple Watch series 5-klocka har prestandan ökat med cirka 20 %, medan prestandaskillnaden som vi precis nämnde knappt är märkbar jämfört med förra generationens Apple Watch-klockor.

Batteriet

Det batteri som sitter i Apple Watch series 7-klockorna räcker för en dags hård användning, och både enligt Apple själva samt enligt våra erfarenheter är batteritiden identisk med förra generationens smarta klockor från Apple. Det finns dock en stor skillnad.

Apple Watch series 7-klockorna laddas nämligen cirka 40 % snabbare jämfört med Apple Watch series 6-klockorna. Det kan verka vara en mindre detalj, men för mig som gillar att ladda klockan snabbt innan läggdags, för att efter det sätta på mig klockan och kartlägga min sömn är detta helt perfekt.

Watch OS 8 

Apple Watch series 7-klockorna är som klippt och skurna för operativsystemet Watch OS 8. Den största skillnaden från Watch OS 7 är att systemet numera inkluderar ett regelrätt QWERTY-tangentbord. Vi vill också förtydliga att det inte är svårt att skriva med det digitala tangentbordet på Apple Watch series 7-klockorna, trots att klockorna bara har en bredd på mellan 4,1 och 4,5 cm. 

Svar på vanligt ställda frågor

Är Apple Watch SE ett bra alternativ till series 7-klockor?

Apple Watch SE är ett bra budgetalternativ till klockor i Apple Watch series 7. Du betalar cirka 1 400 kr mindre för en Apple Watch SE-klocka, men du får samtidigt en mindre skärm och en marginellt långsammare klocka om du satsar på en Apple Watch SE.

Vi anser att Apple Watch series 7-klockorna ger dig betydligt mer för pengarna jämfört med om du köper en Apple Watch SE-klocka. Apple Watch series 7-klockorna är således ett bättre köp.

Vad kostar ett Apple Watch series 7- armband?

Ett armband för Apple Watch series 7-klockorna kostar från cirka 200 till 5 000 kr. Det som avgör priset är främst tillverkningsmaterialet samt huruvida armbandet tillverkats i en begränsad upplaga eller inte. Som tumregel är armband i plast billigast, medan armband i läder är något dyrare och armband i metall är dyrast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *