person holding black phone - Samsung Galaxy Fold - folded #2., tags: bixby med - unsplash

Android 15:s game changer: 3 timmars längre batteritid

maj 28, 2024 av David

Den pågående jakten på längre batteritid för mobiler fortsätter, och Android 15 tar steget in i rampljuset med några spännande uppgraderingar. Nya rapporter tyder på att det nya operativsystemet kan förlänga batteritiden med upp till tre timmar, en utveckling som kanske får iPhone-användare att dra öronen åt sig.

Vad ligger bakom det här imponerande språnget? Hemligheten ligger i den snabbare och mer effektiva implementeringen av Doze Mode, som sätter en ny standard för strömhantering i mobiler.

Maximera batteritiden med Doze Mode

Doze Mode är en funktion som begränsar appars tillgång till nätverks- och CPU-intensiva tjänster när skärmen är avstängd, vilket sparar batteritid. Den optimerar batterianvändningen genom att kontrollera apparnas beteende under längre perioder då enheten är inaktiv, vilket säkerställer att de inte förbrukar onödiga resurser i bakgrunden.

I Android 15 har ingenjörerna lyckats få enheten att gå in i detta energisparande tillstånd 50% snabbare än i tidigare versioner. Dave Burke, VP of Engineering for the Android Platform, rapporterade att vissa testade enheter uppvisade upp till tre timmars förlängd standby-ström på grund av denna utveckling.

Android-telefoner har redan betydligt bättre batteritid jämfört med tidigare modeller, och även om den nya programvaran inte garanterar en fullständig förlängning av scrolltiden med tre timmar, indikerar detta en övergripande förbättring av systemets effektivitet.

Förbättringen, som gäller för alla Android 15-enheter, kan vara en spelväxlare för många användare som ofta kämpar med batteritidsproblem. Det är dock viktigt att notera att detta kanske inte är fallet för alla enheter eller abonnenter. Den faktiska batterivinsten kan variera beroende på individuella användningsmönster och specifika hårdvarukonfigurationer.

Android 15 är för närvarande i betaversion, med en förväntad lansering planerad till oktober. Det kommer initialt att rullas ut till Google Pixel-enheter den första dagen, följt av tredjepartstillverkare under vintern.

Frågan är varför Google inte implementerade den här optimeringen tidigare?

Resan mot att förbättra batteritiden på Android-enheter med det nya operativsystemet har präglats av en betydande förbättring av implementeringen av doze-läget. Denna optimering kan dock ha krävt mer invecklade tekniska insatser än vad som tidigare antagits, vilket försenade lanseringen.

Trots den oförklarliga förseningen väntar Android-användare ivrigt på de förbättringar av batteritiden som kommer att finnas tillgängliga med den kommande versionen av operativsystemet.

Vad mer är nytt i Android 15?

Förutom att förlänga batteritiden erbjuder Android 15 en mängd spännande nya funktioner som garanterat kommer att väcka användarnas uppmärksamhet.

Privat utrymme

Private Space, som liknar Samsungs Secure Folder, gör det möjligt för användare att skapa en diskret zon för sina känsliga applikationer och information. Det stärker den personliga integriteten och säkerheten genom att hålla dem borta från huvudskärmen.

Lås för stölddetektering

Android 15 kommer fortfarande att implementera stölddetekteringslåset. Förbättringen använder AI-teknik för att upptäcka fall av höghastighetsstöld av telefoner, vilket utlöser ett automatiskt skärmlås. Denna funktion fungerar som ett skydd och förhindrar obehörig åtkomst till enheten i händelse av stöld.

Den aktiveras också om det sker flera misslyckade autentiseringsförsök, vilket ger ytterligare ett lager av säkerhet mot obehörig åtkomst.

Anpassat vibrationsmönster

Android 15 introducerar en avancerad funktion som gör det möjligt för användare att identifiera ursprunget till sina aviseringar genom unika vibrationsmönster. Detta ger ett mer bekvämt och diskret sätt att hantera enhetens aviseringar utan att ständigt kontrollera skärmen när den är i tyst läge.

Med sina imponerande batteritidsförlängningar och innovativa nya funktioner är Android 15 redo att leverera en överlägsen användarupplevelse för alla som använder en Android-enhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *