Ändra Swish gräns

Ändra Swish gräns

oktober 12, 2022 av David

Swish är en mobil betaltjänst som gör att du snabbt och enkelt kan överföra pengar mellan svenska bankkonton. Beroende på vilken bank du har är gränsen för hur mycket du kan Swisha olika belopp. För Nordea är det 5 000 kronor per betalning och 10 000 kronor per vecka. Om du har Swedbank ligger gränsen på 3 000 kronor per vecka och för Handelsbanken är gränsen på 10 000 kronor per dygn.

När du först öppnar ett Swish-konto ombeds du att ange en gräns för hur mycket pengar du kan skicka och ta emot via appen. Detta kallas din Swish-gräns och är till för att hjälpa dig att ha kontroll över dina utgifter. Du kan också välja att höja din Swish-gräns. Om du till exempel har Nordea kan du gå in i inställningarna i appen och välja att öka din gräns till 10 000 kronor per betalning och 20 000 kronor per vecka. Du kommer sedan att bli ombedd att bekräfta detta med ditt BankID. När du har gjort detta gäller de nya gränserna omedelbart.

Observera att om du har ett gemensamt konto gäller gränsen för hela kontot och inte per person. Detta innebär att om två personer har ett gemensamt konto med 5 000 kronor som gräns per betalning, kan det maximala beloppet som kan swishas från kontot vara 5 000 kronor.

Läs mer: Så byter du nummer på Swish

Om du ska få pengar men sändaren har nått sin gräns

Om du ska få en betalning från en sändare som har överstigit denna gräns kan du begära en betalning genom att använda appens funktion "Begär pengar". Detta gör att du kan begära ett visst belopp från den person som ska betala till dig. Den andra personen får då ett meddelande på sin telefon och kan välja att acceptera eller avvisa begäran. Om de accepterar kommer pengarna att överföras från deras konto till ditt.

Ändra genom bankens app

Du kan ändra din Swish-gräns i din bankapps inställningar. För att göra detta öppnar du din bankapp och gå till inställningarna. Här hittar du möjligheten att ändra din Swish-gräns. Observera att detta kan variera beroende på vilken bank du har. Om du har några frågor om hur du ändrar din Swish-gräns kan du kontakta din bank.

Du kan behöva ändra gränsen på ditt Swish-konto om du upptäcker att du ofta överskrider din gräns. Följ dessa steg för att ändra gränsen

1. Logga in på ditt internetbankskonto

2. Gå till sidan med inställningar

3. Hitta avsnittet för Swish

4. Välj alternativet för att ändra din gräns

5. Följ instruktionerna på skärmen

Läs mer: Skaffa Bank ID på nya telefonen

Vad händer när jag höjer min gräns?

Tänk på att det kan få konsekvenser att ändra din Swish-gräns. Om du till exempel höjer din gräns kan du bli skyldig att betala mer pengar om du överskrider din gräns. Om du sänker din gräns kan det bli svårare att betala. Därför är det viktigt att välja en gräns som är rätt för dig.

Om du höjer din gräns är det viktigt att komma ihåg att sänka den igenom när du inte swishar lika mycket. Kanske är det ett engångsbelopp som du behöver betala och då är det bra att sänka gränsen igenom efter att betalningen har gått igenom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *